BiH

Za dostizanje NATO standarda BiH mora više ulagati u odbranu

Za dostizanje NATO standarda BiH mora više ulagati u odbranu
Foto: N.N. | Za dostizanje NATO standarda BiH mora više ulagati u odbranu

SARAJEVO, BANJALUKA - Da bi Oružane snage (OS) BiH mogle produbiti partnerstvo s NATO-om i približiti se standardima te alijanse, potrebno je značajno povećati ulaganja u njihovu opremljenost.

Sve zemlje Evrope usvojile su planove za modernizaciju svojih oružanih snaga jer shvataju da se sloboda i bezbjednost građana mogu obezbijediti ako postoje odvraćajući kapaciteti vojnih formacija.

Zemlje u Evropi koje nemaju dovoljnu moć da se same odbrane od potencijalnih prijetnji sklapaju aranžmane s NATO alijansom, od kojih dio želi punopravno članstvo, a dio produbljivanje partnerskih odnosa.

BiH trenutno ima partnerski odnos s NATO-om, ali član 84 Zakona o odbrani BiH, koji su izglasale stranke iz sva tri konstitutivna naroda, predviđa i učlanjivanje BiH u NATO. Predsjedništvo BiH je glasovima sva tri člana Predsjedništva 2009. godine uputilo pismo Alijansi u kojem je podvuklo opredijeljenost za članstvo, a 2016. godine je, takođe jednoglasno, usvojilo Pregled odbrane koji predviđa 16 projekata modernizacije OS BiH, koji bi trebalo da BiH dodatno približi NATO standardima. Međutim, od tada nije puno urađeno na implementaciji ovih projekata.

U Ministarstvu odbrane BiH za "Nezavisne novine" kažu da OS BiH najviše nedostaje oprema za povećanje kopnene i vazdušne mobilnosti, ali su zbog restriktivnog budžeta ulaganja tek oko 0,8 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda, što je znatno niže od preporučenih izdvajanja u visini od dva odsto.

"To se negativno odražava na finansiranje ukupnih potreba MO i OS BiH, a posebno na projekte opremanja u skladu s propisanom materijalnom formacijom", kažu oni.

Zbog toga su, kako ističu, prinuđeni da se obrate partnerima i donatorima, koji pokušavaju da nadomjeste barem dio potreba.

Evropska unija je OS BiH u posljednje vrijeme pomogla s 20 miliona evra, po deset za njihovo jačanje i za deminiranje, dok je dodatnih šest miliona usmjereno za zapadni Balkan, a dio tog novca namijenjen je za EUFOR.

I u NATO-u za "Nezavisne novine" podsjećaju da je BiH svojim internim odlukama prihvatila ove obaveze i zatražila pomoć od Alijanse da se provede modernizacija.

"Stalno investiranje u odbranu je od velike važnosti da bi se omogućio dalji razvoj OS BiH i u potpunosti implementirao plan modernizacije o kojem je postignuta saglasnost", kažu u NATO-u.

NATO je, kako ističe, OS BiH pomogao kroz Paket izgradnje odbrambenih kapaciteta, koji uključuje trening, strukturalna poboljšanja, krizni menadžment, opremu za vazdušne i kopnene snage, sajber odbranu i mjere za antiterorizam.

"OS BiH su demonstrirale sposobnost da treniraju jedinice ka najvišim standardima, istim standardima koje koriste drugi partneri", naglašavaju.

Da je situacija loša, upozoravaju i u Ambasadi SAD, jer ističu da su godine zanemarivanja, uz minimalna ulaganja, dovele OS u degradirano stanje.

"SAD očekuju od vlasti BiH da povećaju sredstva za kapitalna ulaganja u sposobnosti OS BiH kako bi podržale i održale instituciju na državnom nivou koja je ključna za stabilnost i sigurnost BiH. MO i OS BiH svjesni su praznina u kapacitetima svojih snaga, ali nemaju finansijskih sredstava za rješavanje ovih problema. MO takođe mora udvostručiti napore u provođenju reforme odbrane koja je potrebna za produbljivanje partnerstva i saradnje BiH s NATO-om", kažu oni.

Ističu da su pomogli OS BiH kroz donaciju lakih transportnih vozila, helikoptera Huey-2 i individualne opreme za podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije. Međutim, oni upozoravaju da se OS BiH ne mogu samo oslanjati na zapadnu pomoć.

"Za uspješno izvršavanje svoje misije, ključno je da vlasti BiH osiguraju OS BiH finansijska sredstva koja su im potrebna za dalju modernizaciju i suočavanje sa izazovima sutrašnjice", navode oni.

Olav Rajnertsen, ambasador Norveške u BiH, kaže da je finansiranje OS BiH na alarmantno niskom nivou i da je ugroženo čak i njihovo osnovno funkcionisanje. On je najavio da će se njegova zemlja fokusirati na neke od aspekata paketa koji su ministri odbrane NATO-a usvojili 15. februara.

"S relevantnim norveškim ministarstvima trenutno vodimo opsežan dijalog kako da najbolje pomognemo. Vjerujemo da će plan biti spreman do proljeća", kažu u NATO-U.

U Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva ističu da njihova zemlja s vlastima u BiH blisko sarađuje i u oblastima odbrane i bezbjednosti. 

"Nastavićemo pružati podršku nastojanjima BiH u reformi i modernizaciji sistema odbrane na razne načine, uključujući kroz zajedničku vojnu obuku, isporuku opreme i razmjenu znanja u oba smjera", ističu oni.

Dodaju da su u proteklih godinu dana podržali OS BiH, između ostalog, kroz razvoj sposobnosti traganja i spasavanja, isporuku sanitetske borbene opreme kao i opreme i obuke za sprečavanje javnih nereda, te ulaganja u razvoj i modernizaciju poligona za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači.

"Ova podrška direktno je doprinijela uspješnom ishodu vježbe OS BiH za ocjenjivanje od strane NATO-a, održane u septembru 2022.", kažu oni.

"Objavljivanje ovog teksta je dijelom  finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije