BiH

Za loš rad institucija BiH nema kazne

Za loš rad institucija BiH nema kazne
Za loš rad institucija BiH nema kazne

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razmotriće revizorske izvještaje za šest bh. institucija koje su za rad u prošloj godini dobile mišljenje sa rezervom, ali neke "drastične" mjere poput finansijskog kažnjavanja vjerovatno neće preporučiti, kazali su u ovoj komisiji.

Dragutin Rodić, član Komisije, kazao je juče da je od 2002. godine bio ogroman broj negativnih revizorskih izvještaja, a sada se svelo na šest institucija sa mišljenjem sa rezervom, te da je došlo vrijeme da i one isprave sistemske greške koje su najprisutnije u javnim nabavkama i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

"Vidjećemo šta su zaključci Službe za reviziju. Daćemo određene preporuke da se te institucije dovedu u sklad sa zakonskim propisima i sve što je ukazala revizija da se pokuša ispraviti. Vjerovatno ćemo poslije posjetiti te institucije i kontrolisati šta su uradile", dodao je Rodić.

Napomenuo je da se još ne može reći kakve bi preporuke bile.

Ova komisija će na sjednici ove sedmice razmotriti izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH i javno saslušati predstavnike Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, ministarstava vanjskih poslova, odbrane te komunikacija i prometa, Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije, istakla je da revizori detektuju probleme i na institucijama je da ih isprave.

"Nema potrebe da se svake godine prave revizorski izvještaji za institucije koje su pozitivno poslovale, ali za one koje godinama bilježe propuste mora se naći načina da se sankcionišu odgovorni", smatra Zovko.

Stava je da bi svaki privatnik bio presretan da mu revizija detektuje probleme i da bi on sigurno onoga ko ih pravi sklonio sa tog radnog mjesta.

Rješenje vidi u donošenju zakona o parlamentarnom nadzoru.

"Ne može se tolerisati da neko godinama radi na određenim poslovima i da institucija u kojoj radi nema mogućnosti da ga pomjeri iako je napravio propuste. Morala bi se izvršiti provjera znanja nekih ljudi, certifikacija i da iz godine u godinu nemamo situaciju da se bilježe silni propusti u institucijama koje troše više od pola budžetskog novca", kazala je Zovko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije