BiH

Za modernizaciju hidroelektrane "Čapljina" zajam od 15 miliona evra

Za modernizaciju hidroelektrane "Čapljina" zajam od 15 miliona evra
Foto: Ilustracija | Za modernizaciju hidroelektrane "Čapljina" zajam od 15 miliona evra

SARAJEVO - Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio Prijedlog sporazuma o zajmu od 15 miliona evra za projekat "Rehabilitacija i modernizacija Pumpno-akumulacione hidroelektrane `Čapljina`", radi zamjene dotrajale opreme i modernizacije postrojenja starog 40 godina.

Riječ je o sporazumu između Njemačke razvojne banke (KFV) i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, Federacije BiH, koju predstavlja federalno Ministarstvo finansija i Elektroprivrede "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" iz Mostara - agencija za izvršenje projekta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Očekuje se da će rehabilitacijom i modernizacijom biti povećana proizvodnja električne energije, kao i raspoloživost hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

Indirektne koristi od ovog projekta imaće lokalna zajednica, kao i svi korisnici elektroenergetskog sistema u BiH, ističe se u saopštenju.

Prijedlog sporazuma će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Rok otplate je 15 godina, uključujući pet godina grejs-perioda.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o 140 miliona evra kredita između BiH i Evropske investicione banke za finansiranje izgradnje dionice auto-puta Poprikuše-Nemila i Tarčin-Ivan na Koridoru "5c". Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs-perioda, saopšteno je iz Savjeta ministara u u tehničkom mandatu.

Na dionici Poprikuša-Nemila planirana je izgradnja 5,5 kilometara auto-puta, što uključuje tunel Golubinja u dužini oko 3,6 kilometara, po dva vijadukta i mosta, nadvožnjak i petlja Poprikuše.

Izgradnjom ove putne infrastrukture znatno bi bila smanjena saobraćajna udaljenost između Žepča i Zenice.

Dionica Tarčin-Ivan uključuje izgradnju oko 6,9 kilometara auto-puta sa dva mosta ukupne dužine oko 1,1 kilometar, odmoralištem, tunelom Ivan u dužini 1,8 kilometara i privremenim priključkom na magistralni put M17.

Ovim bi bilo znatno smanjeno vrijeme putovanja između Sarajeva i Mostara, navedeno je u saopštenju.

Savjet ministara u tehničkom mandatu utvrdio je i Prijedlog ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u iznosu od 20 miliona evra za razvoj infrastrukture tramvajskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Sredstva će biti upotrijebljena za sanaciju 19,5 kilometara dvokolosječne tramvajske pruge, što će doprinijeti poboljšanju javnog prevoza i pozitivno uticati na kvalitet vazduha i zaštitu životne sredine.

Očekuje se da će projekt biti završen do 31. decembra 2022. godine.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs-perioda na otplatu glavnice, a prijedlog ugovora će Ministarstvo finansija i trezora u Savjet ministara u tehničkom mandatu uputiti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije