BiH

Za mostove ka Srbiji 4,2 miliona

Za mostove ka Srbiji 4,2 miliona
Foto: N.N. | Za mostove ka Srbiji 4,2 miliona

SARAJEVO, BANJALUKA - Pred Savjetom ministara BiH uskoro bi trebalo da se nađe Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta održavanja i rekonstrukcije mostova između BiH i Srbije od 2021. do 2025. godine, kojom se za ove potrebe odobravaju 4,2 miliona KM.

"Na zajedničkoj državnoj granici između BiH i Srbije nalazi se 11 graničnih državnih mostova. Cilj zaključivanja sporazuma je sistemsko rješavanje pitanja održavanja graničnih mostova između BiH i Srbije. Ovim se otklanjaju bezbjednosni rizici na međudržavnim mostovima između BiH i Srbije u koje se nije ulagalo posljednjih nekoliko decenija i obezbjeđuje neometan transport", navodi se u odluci koja bi uskoro trebalo da dođe na dnevni red Savjeta ministara BiH.

Odlukom se predviđa rekonstrucija mostova preko rijeke Save i to drumskog i željezničkog, zatim tri mosta preko rijeke Uvac, a već iduće godine za te potrebe biće izdvojeno 850.000 KM, kao i 2022, 2023, 2024. te 805.000 KM 2025. godine.

 "Sporazumom o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova između BiH i Srbije predviđa se zajedničko održavanje i rekonstrukcija 11 međudržavnih mostova. Šest mostova preko rijeke Drine održavaće Srbija, a pet BiH: dva preko Save i tri preko rijeke Uvac", navodi se u obrazloženju Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta održavanja i rekonstrukcije mostova između BiH i Srbije od 2021. do 2025. godine.  

Inače, BiH, tačnije Savjet ministara u januaru ove godine donio je i Odluku  o odobravanju višegodišnjeg projekta održavanja mostova na granici sa Hrvatskom prema kojoj će do 2024. godine za ove potrebe biti izdvojeno dva miliona KM ili 400.000 KM godišnje. Ovom odlukom BiH se obavezala da rekonstruiše sedam mostova, i to pet preko rijeke Save i dva preko Une.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije