BiH

Pratite nas na Google news

Za subvencionisanje kamata na kredite mladih bračnih parova 139.143 KM

Za subvencionisanje kamata na kredite mladih bračnih parova 139.143 KM
Foto: N.N. | Za subvencionisanje kamata na kredite mladih bračnih parova 139.143 KM
Srna

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na plan utroška ukupno 558.928 KM za period od 1. januara do 30. juna, od čega subvencija kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova iznosi 139.143 KM.

Ukupna sredstva biće raspoređena na tekuće grantove - sportskim organizacijama 290.034 KM, za projekat Male olimpijske igre 30.000 KM, sportskim organizacijama lica sa invaliditetom u Srpskoj 6.957 KM, za nacionalna sportska priznanja Srpske 56.643 KM, vrhunskim i perspektivnim sportistima u Republici 29.898 KM, te udruženjima od javnog interesa 6.250 KM.

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici dala saglasnosti i na raspodjelu sredstava za sufinansiranje rada nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa zasnovanog na programskim i projektnim aktivnostima u ovoj godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

"U budžetu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite obezbjeđuju se sredstva za sufinansiranje rada nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa. Za sufinansiranje rada udruženja od javnog interesa obezbijeđeno je 700.500 KM", navodi se u saopštenju.

Sredstva granta dodjeljuju se udruženjima od javnog interesa za sufinansiranje rada zasnovanog na programskim i projektnim aktivnostima i rezultatima ostvarenim u predhodnoj godini, na osnovu podnesenih zahtjeva.

Boračkoj organizaciji Republike Srpske dodijeljeno je 215.500 KM, a Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila 100.000 KM.

Organizacija amputiraca "Udas" dobila je 65.000 KM, Savez udruženja civilnih žrtava rata Srpske 30.000 KM, Savez logoraša Srpske 45.000,00 KM, Savez ratnih vojnih invalida Srpske 70.000 KM, Savez Udruženja boraca NOR-a 30.000 KM, Udruženje građana "Veterani Srpske" 40.000 KM, Udruženje žena žrtava rata Srpske 40.000 KM, Udruženje "Jasenovac-Donja Gradina" Banjaluka 15.000 KM, Udruženje penzionera Srpske 30.000 KM i Savez invalida rada Srpske 20.000 KM.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost i za potpisivanje memoranduma između vlada Srbije i Srpske o saradnji u oblasti odbrane od vremenske nepogode - grada u regionu Podrinja.

U saopštenju se dodaje da će strane pokrenuti inicijativu u skladu sa zakonskim propisima u Srbiji i Srpskoj, da bi se omogućilo da se duž granične linije uspostavi nesmetano lansiranje protivgradnih raketa, jer je riječ o identičnim proizvodima koje koriste oba sistema odbrane od grada.

Na današnjoj sjednici je data saglasnost Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za utrošak 60.000 KM, a sredstva su odobrena opštini Sokolac, kao pomoć za završetak radova na stambenoj zgradi K-17, za zbrinjavanje korisnika kolektivnih-alternativnih smještaja.

Usvojena je i informacija o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godina u 2018. godini.

"U toku 2018. godine, usljed pojačanih aktivnosti subjekata bezbjednosti saobraćaja i njihove promocije, a dijelom i zbog stihijske kampanje koja je rezultat donošenja izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, podignut je nivo zainteresovanosti za problem bezbjednosti saobraćaja kod stanovništva i medija u Srpskoj, čime se u znatnoj mjeri doprinosi promjeni svijesti kod stanovništva o mogućnosti nastanka saobraćajnih nezgoda, a posebno o posljedicama", dodaje se u saopštenju.

Znatan dio aktivnosti u 2018. godini usmjeren je, kako se navodi, i na rad sa jedinicama lokalne samouprave, gdje je vidljivo povećanje nivoa saradnje, a posebno kooperativnosti u realizaciji preventivno-promotivnih aktivnosti u Srpskoj.

"Kao zalog za budućnost, u toku 2018. godine znatan dio aktivnosti bio je usmjeren na rad sa djecom, od predškolskog, školskog, do adolescentskog doba, a ova kategorija stanovništva je posebno prepoznata zbog lakšeg utemeljenja odgovarajućih znanja, te moralnih vrijednosti sa aspekta bezbjednosti saobraćaja", navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije