BiH

Zaharova: Rezolucija o Srebrenici ima očigledan politički i antisrpski karakter

Zaharova: Rezolucija o Srebrenici ima očigledan politički i antisrpski karakter
Foto: Tanjug/AP | Zaharova: Rezolucija o Srebrenici ima očigledan politički i antisrpski karakter

MOSKVA - Nova rezolucija o Srebrenici koju je odobrila Generalna skupština UN ima očigledan politički i antisrpski karakter, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je u saopštenju navela da će usvojena rezolucija samo pojačati postojeće nesuglasice i potencijal za sukob na Balkanu.

Zaharova je dodala da se radi o još jednom neodgovornom pokušaju zapadnih zemalja da prepravljaju istoriju, prenosi Srna.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništva BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski naveo je ranije danas da je rezolucija Generalne skupštine UN o Srebrenici "neuvjerljiva", da je rezultat glasanja o njoj potpuni neuspjeh i da sada postoje svi razlozi da se očekuju dodatne slične inicijative od kojih se mnoge, očigledno, neće svidjeti Zapadu.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja je na početku svog izlaganja u Generalnoj skupštini UN o stavu Moskve nakon usvajanja nacrta rezolucije o Srebrenici izjavio da su brojne delegacije predvođene NJemačkom odlučile da zloupotrijebe ovlaštenja i da donesu političku deklaraciju.

Prema njegovim riječima, to je bio politički cilj, uprkos uvjeravanjima sponzora nacrta rezolucije u suprotno.

On je istakao da je cilj bio da se demonizuje jedan narod bivše Jugoslavije, da se podriva Dejtonski sporazum i odluka 1031 Savjeta bezbjednosti UN i da zato ne predstavlja iznenađenje što je usvojena bez konsenzusa.

Nebenzja je napomenuo da rezolucija nije usvojena brojem glasova kojem su se sponzori nadali, jer je, računajući uzdržane, veći broj članica koje nisu podržale tekst rezolucije od onih koje jesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije