Ex -Yu

Mandić: Rezolucija o Srebrenici dodatno ujedinila srpski narod

Mandić: Rezolucija o Srebrenici dodatno ujedinila srpski narod
Foto: Tanjug/Arhiva | Mandić: Rezolucija o Srebrenici dodatno ujedinila srpski narod

PODGORICA - Predsednik crnogorskog parlamenta i lider Nove srpske demokatije, Andrija Mandić, izjavio je danas da je Crna Gora učešćem u diskusiji u Generalnoj skupštini UN kompromitovala sama sebe dok je čak i daleka Nikaragva držala čas predlagačima rezolucije.

"Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala rezoluciju Njemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država", naveo je Mandić.

Ističe da je predlagačima poslata jasna poruka: "Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv vas okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina".

Mandić je podsjetio da čak i u samoj sali, gdje nisu prisutne sve države, rezolucija nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo, a ono što je sigurno uradila jeste da je oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo.

Mandić je stava da je ova rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da srpski narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovječanstvo, prenosi Tanjug.

"Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih", poručio je Mandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije