BiH

Tadić: Usvojena Rezolucija o Srebrenici nema potreban legitimitet

Tadić: Usvojena Rezolucija o Srebrenici nema potreban legitimitet
Foto: Printscreen Instagram | Tadić: Usvojena Rezolucija o Srebrenici nema potreban legitimitet

BEOGRAD - Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, smatra da odnos glasova u Generalnoj skupštini UN pokazuje da usvojena Rezolucija o Srebrenici nema potreban legitimitet.

"Rezolucija o genocidu u Srebrenici jeste usvojena, ali odnos glasova u Generalnoj skupštini UN pokazuje da usvajanje ove rezolucije nema potreban legitimitet. Oni koji slave na ovakav način usvojenu rezoluciju su ne samo zloupotrebili i politizovali žrtve Srebrenice, nego su i otvorili opasan istorijski presedan – po prvi put u istoriji, pitanje zločina genocida uvek može biti predmet diskusija, politizacije i oportunističkih tumačenja", naveo je on na društvenoj mreži "X" . Navodi da takav presedan svakako ne vodi pomirenju, već postaje mogući osnov za podgrijavanje konflikata širom svijeta do tačke ključanja.

"Procedura za usvajanje ove rezolucije, nažalost, nije podrazumevala uključivanje svih potrebnih elemenata i aktera od početka u svrhu postizanja konsenzusa, već je suprotno tome doprinela podeli sveta na ovoj temi", smatra bivši predsjednik Srbije i dodaje da umjesto konsenzusa povodom teme sjećanja na žrtve danas imamo podjelu svijeta povodom teme genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije