Svijet

Makedonska predsjednica: Nisam konsultovana oko glasanja u UN o rezoluciji o Srebrenici

Makedonska predsjednica: Nisam konsultovana oko glasanja u UN o rezoluciji o Srebrenici
Foto: Tanjug/AP | Predsjednica Sjeverne Makedonije: Nisam konsultovana oko glasanja u UN o rezoluciji o Srebrenici

SKOPLJE - Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je da nije bila konsultovana o glasanju za rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Ona je navela da je ambasador Sjeverne Makedonije u UN Ljubomir Frčkovski o glasanju za tu rezoluciju trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

"U međunarodnoj politici postoji podeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsjednika države. Prilikom glasanja u UN trebalo je ambasador UN  da se konsultuje sa mnom a ne samo sa ministrom spoljnih poslova. To je logičan metod u međunarodnim odnosima", istakla je Siljanovska Davkova, prenosi makedonski portal Plus info.

Za usvajanje rezolucije o Srebrenici, glasali su predstavnici 84 zemlje, uključujući i Sjevernu Makedoniju, dok je 19 zemalja bilo protiv, a 68 uzdržanih.

Makedonski portal je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razočaran time kako je Sjeverna Makedonija glasala, jer je, kako je rekao, mnogo uložio u unapređenje odnosa sa Makedoncima, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije