BiH

Zaključci NS RS za opoziciju kapitulacija, za vlast zaštita Srpske

Zaključci NS RS za opoziciju kapitulacija, za vlast zaštita Srpske
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Zaključci NS RS za opoziciju kapitulacija, za vlast zaštita Srpske

BANJALUKA - Kao što se i očekivalo, opozicija u Republici Srpskoj optužila je SNSD da je kapitulirao i da se vraća u institucije BiH i pored toga što nije riješen problem nametnutih izmjena Krivičnog zakona, dok sa druge strane u SNSD-u ističu da će se ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i član Predsjedništva SNSD-a, rekao je da će učestvovati u radu sutrašnje sjednice ovog doma.

"Ponašaćemo se u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, kao što smo to i do sada radili", rekao je Radmanović agenciji Srna.

Inače, srpski predstavnici u institucije BiH vraćaju se nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj su usvojeni određeni zaključci koji su iz ugla opozicije poprilično kontradiktorni. Po njihovom mišljenju, "najsporniji" je 10. zaključak u kojem se navodi: "NS RS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicima, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske, respektivno."

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, rekao je danas da su zaključci koji su doneseni od značaja za Republiku Srpsku i zaštitu njenog statusa.

Iako je u toku same posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske bilo govora o tome da će se predstavnici Srpske u institucije BiH vratiti tek nakon što bude usvojen zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid, što je u nekoliko navrata rekao i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, zaključcima koji su bez prisustva opozicije usvojeni to se eksplicitno ne navodi.

O ovom zakonu govori samo jedan zaključak i to na način da NS RS od predstavnika RS izabranih u Parlamentarnu skupštinu BiH traži da predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

"Taj zakon je ništa, ničemu neće doprinijeti. Ništa nismo uradili, samo je Dodik našao način kako da se vrati u institucije BiH", rekao je Mirko Šarović, lider SDS-a, istovremeno naglašavajući da će prisustvovati sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma i vidjeti da li su zaključci NS RS validni, odnosno da li su na snazi.

I Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da je nakon sjednice NS RS jasno da su Dodik i SNSD prihvatili, odnosno legalizovali Inckov nametnuti zakon i jasno je da Inckova nametnuta odluka ostaje u pravnom prometu.

"Vidimo da Sarajevo ponovo miriše Miloradu Dodiku i da se sa svojim ljudima ponovo vraća", rekao je Borenović ističući da je najproblematičniji 10. zaključak posebne sjednice NS RS.

Sa druge strane, Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je će učestvovati u radu sutrašnje sjednice, ali u varijanti u kojoj se "naša varijanta neće zloupotrebljavati".

On je istakao da je Republika Srpska pokazala demokratski kapacitet, nudeći kompromise i rješenja koja ne vrijeđaju nijedan narod, a koliko će se to razumjeti, vidjeće se već na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

"Najvažnije je da Republika Srpska jeste neko ko traga za rješenjima, ko nudi saradnju i kompromis i ko je otvoren za zajedničku budućnost bez vrijeđanja", rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije