BiH

Zamišljeni teroristički napadi u "Brzom odgovoru"

Zamišljeni teroristički napadi u "Brzom odgovoru"
Foto: Ilustracija | Zamišljeni teroristički napadi u "Brzom odgovoru"

SARAJEVO - Vježba "Brzi odgovor 2017", koju predvodi EUFOR, biće održana od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika, a učestvovaće i policijske agencije u BiH, najavio je danas u Sarajevu komandant Eufora general-major Anton Valdner.

On je istakao da "Brzi odgovor" podrazumijeva uvježbavanje za krizne situacije koje bi mogle ugroziti bezbjednost građana u BiH, te da je ovo prvi put da agencije za provođenje zakona u BiH, Oružane snage BiH i Eufor zajedno vježbaju po realističnom scenariju u cilju provjere planova za vanredne situacije.

"Iako borba protiv terorizma nije zadatak Eufora, jedan od scenarija odabranih za vježbu 'Brzi odgovor" zasniva se na nizu zamišljenih terorističkih napada", rekao je Valdner.

On je pojasnio da je ovaj scenario odabran kako bi se omogućilo da agencije za provođenje zakona provjere svoje taktike, tehnike i procedure za odgovor na teroristički napad.

Komandant Eufora je napomenuo da se EU trenutno suočava sa spektrom terorističkih prijetnji.

"Terorizam se nakon 11. septembra proširio i danas predstavlja veliku prijetnju, posebno jer cilja nevine ljude", upozorio je Valdner, te dodao da je imperativ da se ovom problemu pristupi strateški, odnosno da se prepoznaju i spriječe mogući napadi.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić rekao je da će u vježbi učestvovati pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, te ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH.

On je ocijenio da je vježba "Brzi odgovor 2017" dobra prilika za uvježbavanje očuvanja mira i stabilnosti u BiH.

Mektić je podsjetio da se BiH suočavala sa terorističkim izazovima, kao što su teroristički napadi na američku Ambasadu u Sarajevu i napada na dvojicu pripadnika Oružanih snaga u sarajevskom naselju Rajlovcu.

"Tada nismo imali zadovoljavajući i adekvatan odogovor bezbjednosnih agencija u kriznim situacijama. Nismo djelovali kooridnisano i zajednički", rekao je Mektić.

On smatra da je vježba Eufora prilika da se zajednički da odgovor na krizne situacije koje mogu da ugroze mir u BiH, te brzo i efikasno odgovori na terorističke izazove. Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Sead Jusić istakao je da je ovo prvi put da se "provježbava" scenarij koji se odnosi na bezbjednosne prijetnje.

On je dodao da EUFOR provjerava svoje sposobnosti da u slučaju potrebe hitno dovede svoje rezervne snage koje bi u saradnji s domaćim vlastima pomogle u održanju bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije