Novosti

Zamjena guma poskupjela samo u Banjaluci

Zamjena guma poskupjela samo u Banjaluci
Foto: N.N. | Zamjena guma poskupjela samo u Banjaluci

BANJALUKA, BIJELJINA - Cijene zamjene ljetnih guma zimskim u vulkanizerskim radnjama širom RS uglavnom su ostale iste, dok je ova usluga malo skuplja nego prethodnih godina jedino u Banjaluci.

Vulkanizeri u RS imaju pune ruke posla i gužve su sve veće, a razlog za to je zimska oprema na automobilima koja je obavezna od 15. novembra.

Prema riječima nekoliko vulkanizera, i loše vrijeme i kiša su jedan od razloga povećanih gužvi, a mnogi su se i ranije odlučili za postavljanje zimske opreme na svoje četvorotočkaše.

U vulkanizerskoj radnji "Đurđević" iz Banjaluke, rekli su da su kod njih velike gužve i da je za razliku od prethodnih godina došlo do blagog poskupljenja ove usluge.

"Razlozi su veća cijena repromaterijala i plate radnika. Dnevno promijenimo gume na oko 20 automobila", rekli su u ovoj vulkanizerskoj radnji.

U auto-servisu "Autounion" iz Trebinja kažu da su kod njih velike gužve i da majstori imaju pune ruke posla.

"Promjene jedne gume košta sedam KM, a ta cijena je na snazi unazad nekoliko godina. Zbog gužvi nemamo vremena ni izbrojati na koliko automobila dnevno promijenimo gume", dodali su u ovom auto-servisu.

U vulkanizerskoj radnji "Stop" iz Banjaluke potvrdili su da su veće gužve nego prošle godine, ali i da su cijene veće 30 odsto.

"Uzrok je povećanje cijene rada i plata radnika, a i blagog povećanja cijene repromaterijala. Minimalna cijena zamjene za petnaestku je 10 KM, a prema rastu promjera točka raste i cijena", kazali su u ovoj radnji.

U vulkanizerskoj radnji "FOXStill" iz Bijeljine rekli su da je u posljednjih nekoliko dana veća gužva. "Dnevno promijenimo gume na oko 20 automobila. Cijene su ostale iste u odnosu na prošlu godinu i iznose većinom 28 KM za sve četiri gume", rekli su u ovoj vulkanizerskoj radnji.

U auto-servisu "Puzavac" iz Prijedora istakli su da je cijena zamjene četiri gume ostala ista u odnosu na prošle godine i iznosi većinom 32 KM.

"Gužve su u posljednjih nekoliko dana konstantne, jer vlasnici sve više dovoze automobile da mijenjaju gume", kažu u auto-servisu "Puzavac".

U "Kemoimpex" servisu automobila u Banjaluci kazali su da su svaki dan veće gužve kako se približava 15. novembar, od kada je obavezna zimska oprema na automobilima, a da dnevno promijene gume na oko 40 automobila.

"Što su veće dimenzije točka, veća je i cijena promjene guma. U odnosu na prošle godine došlo je do poskupljenja", dodali su u "Kemoimpexu".

Iz Auto-moto saveza RS podsjetili su sve vozače da od 15. novembra do 15. aprila sljedeće godine sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je bez obzira na vremenske uslove.

"Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta imaju zimske pneumatike na sva četiri točka", poručili su iz AMS RS.

Dodali su da se za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

Gradovi Cijena
Banja Luka 10 KM
Prijedor 8 KM
Bijeljina 7 KM
Trebinje 7 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije