BiH

Započete aktivnosti posmatranja izbora u Prijedoru

Započete aktivnosti posmatranja izbora u Prijedoru
Foto: Nataša Martić | Započete aktivnosti posmatranja izbora u Prijedoru

SARAJEVO - Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" pratiće izborni proces na prijevremenim izborima za gradonačenika Prijedora na svim biračkim mjestima i rad Gradske izborne komisije, a u slučaju potrebe i ad Glavnog centra za brojanje u Sarajevu.

Iz Koalicije su naveli da su aktivnosti posmatranja započeli prijevremenih izbora u Prijedora, zakazanih za 12. decembar, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela odluku o njihovom raspisivanju i održavanju.

Koalicija "Pod lupom" će za prijevremene izbore u Prijedoru pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Prijedora.

Posmatrači Koalicije pratiće i sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Koalicija "Pod lupom" poziva sve političke subjekte da izbornu kampanju vode u mirnom okruženju, u skladu sa demokratskim principima i poštujući pravila ponašanja u izbornoj kampanji propisana Izbornim zakonom BiH.

Prema Upustvu o rokovima izbornih nepravilnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedor, danas počinje izborna kampanja u Prijedoru koja podrazumijeva medijsko predstavljanje političkih subjekata, neposredno obraćanje političkih subjekata putem elektronskih medija.

Za učešće na prijevremenim izborima CIK BiH je ovjerila 16 političkih subjekata (11 političkih stranaka i pet nezavisnih kandidata) koji će u narednih 15 dana u skladu s pravilima utvrđenim Zakonom, moći organizovati aktivnosti da bi stekli podršku birača za predstojeće izbore.

O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem saopštenja, konferencija za medije i društvenih mreža, a Koalicija će u Prijedoru formirati Pozivni centar gdje će se organizovati sve medijske aktivnosti.

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju da im građani mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža ove koalicije.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je za 12. decembar prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora, nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije