BiH

Pratite nas na Google news

"Nezavisne" saznaju zašto direktor OBA ostaje bez diplome

"Nezavisne" saznaju zašto direktor OBA ostaje bez diplome
Foto: N.N. | "Nezavisne" saznaju zašto direktor OBA ostaje bez diplome
J.S.

BANJALUKA – Republička prosvjetna inspekcija je donijela prvostepeno Rješenje kojim je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci naloženo da poništi diplomu Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OBA, i istu oglasi ništavom u Službenom glasniku Republike Srpske, potvrđeno je za "Nezavisne novine" u Inspektoratu RS.

Republička prosvjetna inspekcija je 30. jula izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu za provjeru zakonitosti sticanja diplome Mehmedagića koja je izdata na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka, te je tom prilikom utvrđeno više propusta, rečeno je "Nezavsinim" u Inspektoratu RS.

Uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je Mehmedagiću odobren upis na treću godinu navedenog Fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom Fakultetu u Sarajevu, međutim, kako nam je rečeno, mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite.

"Utvrđen je i veći broj propusta u samoj dokumentaciji, kao što su nedostaci na prijavama za polaganje ispita koje nisu imale naveden datum polaganja ispita, nisu imale potpis referenta Studentske službe, u dijelu prijave koji popunjava odgovorni nastavnik nisu upisani svi podaci. Inspektorima nisu predočeni ni zapisnici o polaganju ispita koje u skladu sa zakonom popunjava ispitivača i dostavlja Studentskoj službi", rekli su nam u Inspektoratu.

Takođe, propusti su utvrđeni i u prijavnim i semestralnim listovima, gdje nedostaju podaci o semestru/godini, o priznatim ispitima, potpis studenta, nazivi predmeta, podaci o odgovornim nastavnicima i drugo.

Utvrđeno je i da su Mehmedagiću priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao.

"U matičnoj knjizi je evidentirano da je student polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine studija što je suprotno Zakonu, jer je jasno definisano da student ne može polagati ispite iz tekuće godine studija dok ne položi ispite iz prethodne godine studija", kazali su u Inspektoratu.

Kažu da su dalje mogućnosti postupanja, u smislu podnošenja žalbe od strane subjekta kontrole, pokretanja drugostepenog postupka, upravnog spora i drugo, definisane Zakonom o opštem upravnom postupku, a od čega će i zavisiti konačan ishod inspekcijskog postupka.

Provjera zakonitosti diplome je izvršena na osnovu zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije