BiH

Završen forum na Bledu: EU nije kompletna bez zapadnog Balkana

Završen forum na Bledu: EU nije kompletna bez zapadnog Balkana
Foto: N.N. | Završen forum na Bledu: EU nije kompletna bez zapadnog Balkana

BLED - Evropska unija neće biti kompletna sve dok države zapadnog Balkana ne postanu njene članice i u samoj Evropi sve više je onih koji to zagovaraju jer je to strateški interes obje strane.

Ovo se, između ostalog, moglo čuti i danas, drugog dana Strateškog foruma na Bledu u Sloveniji, gdje je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje,  rekao da nije riječ samo o geografskom proširenju Evropske unije, već da je to pitanje obezbjeđivanja političke, ekonomske pa čak i bezbjednosne integracije.

"EU ne smije da pogriješi u ovom slučaju", rekao je Varhelji i dodao da zemlje zapadnog Balkana moraju da vjeruju da je vrijedno proći kroz sve procese koji su neophodni za članstvo.

I Borut Pahor, predsjednik Slovenije, pozvao je na ubrzanje procesa integracije zapadnog Balkana u EU, dok je premijer te zemlje Janez Janša naglasio da je pitanje proširenja pitanje budućnosti Evrope.

"Osnivači EU nisu govorili o istočnoj i zapadnoj Evropi, već o slobodnoj Evropi. Njihova vizija biće ispunjena jedino proširenjem EU na zapadni Balkan", rekao je Janša i dodao da je to strateško pitanje, zbog čega će Slovenija učiniti sve tokom svog predsjedavanja Savjetom EU da ubrza proširenje, najavljujući i samit "EU - zapadni Balkan", koji bi trebalo da bude održan početkom oktobra u Sloveniji.

Tokom foruma bilo je govora i o tome kako države u regionu doživljavaju EU i koliko je prisutan evroskepticizam u tim zemljama, a Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, naglasio je da je neuspjeh EU u tome što sa Tiranom (Albanijom) i Skopljem (Sjevernom Makedonijom) nisu započeti pregovori, istovremeno naglašavajući da ljudi u regionu gube povjerenje u EU.

Strateškom forumu na Bledu, gdje se govorilo o budućnosti EU, prisustvovali su i Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odnosno bošnjački član ove bh. institucije, iako Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome, što je do sada bila praksa. Na jednom od panela Komšić je tražio da se odustane od principa konstitutivnosti, da se treba okrenuti evropskim vrijednostima te da su se u EU upalili alarmi i da zapadni Balkan ne treba ostavljati po strani i čekati šta će se desiti.

Drugog dana Strateškog foruma na Bledu Pahor se sastao sa Komšićem i Džaferovićem, sa kojima je razgovarao o odnosima Slovenije i BiH, te političkim odnosima u regionu zapadnog Balkana.

Takođe, na sastancima je bilo riječi i o evropskom putu BiH, u kontekstu predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, ali i o pripremi samita koji bi trebalo da bude održan u oktobru u Ljubljani.

Nakon sastanka Džaferović je rekao da je posebno bilo govora o ulozi Slovenije kada je u pitanju evropski put BiH te da je sam forum na Bledu pokazao da je danas, više nego ikada ranije, naglašena potreba uključivanja svih šest država zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"Kako god EU treba zapadnom Balkanu, toliko i Evropskoj uniji trebaju zemlje zapadnog Balkana", rekao je Džaferović i dodao da je najbolji put za BiH i sve druge države da što prije postanu članice EU.

Komšić je rekao da se klima u Sloveniji  i drugim zemljama mijenja te da je sve više glasova koji cijeli zapadni Balkan žele u EU.

Za razliku od Komšića i Džaferovića, forumu na Bledu nije prisustvovao Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, jer na njemu učestvuje Šmit, za koga Republika Srpska smatra da je nelegitimni visoki predstavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije