BiH

Završena Mahovljanska petlja, najzahtjevniji projekat u istoriji RS

Završena Mahovljanska petlja, najzahtjevniji projekat u istoriji RS
Završena Mahovljanska petlja, najzahtjevniji projekat u istoriji RS

Mahovljanska petlja, kao jedan od najzahtjevnijih i najljepših građevinskih poduhvata u istoriji RS, biće svečano otvorena ove nedjelje.

Petlja, čija izgradnja je koštala 11,5 miliona evra plus sanacija klizišta koje se pojavilo i čije je saniranje stajalo oko 3,5 miliona evra, jedna je od najznačajnijih komunikacija i prvi objekat ovakve vrste u BiH, na dionici autoputa Banjaluka - Doboj.

"Petlja je u završnoj fazi i ostaje još nešto da se uradi oko pristupnih puteva, ali sigurno je da će se nesmetano moći odvijati saobraćaj. Petlja će krasiti spajanje dva autoputa i jedan od najljepših objekata niskogradnje izgrađenih na području BiH", rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Radove, koji su trajali više od dvije godine, na izgradnji ove petlje, koja će povezati autoputeve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj, izvodio je konzorcijum - češka firma "OHL ŽS" iz Brna i "Niskogradnja" iz Laktaša, dok je investitor bilo Javno preduzeće "Autoputevi RS".

Ugovor o izgradnji Mahovljanske petlje potpisan je 16. marta 2010. godine u Banjaluci, a radovi su počeli nepun mjesec kasnije.

Petlja će krasiti spajanje dva autoputa i jedan od najljepših objekata niskogradnje izgrađenih na području BiH, kazao Čubrilović

O koliko zahtjevnom projektu se radi, najbolje govore činjenice da je, na primjer, utrošeno oko 30.000 kubnih metara betona, oko 3.000 tona čelika, 40.000 tona asfalta, oko 600.000 kubika iskopa i nasipa, oko 60.000 kubika tampon zone i oko 15 kilometara ograda.

"Sigurno je jedan od najvećih objekata niskogradnje u RS, ali i u BiH i u okruženju, kada je u pitanju ta vrsta petlje u saobraćajnom smislu. Objekat Mahovljanske petlje sačinjava dužinu od sedam kilometara", kazao je u petak Ljubo Ćubić, vlasnik "Niskogradnje" iz Laktaša, i dodao da su stvoreni svi preduslovi i izvršeni radovi kako bi petlja mogla biti puštena u saobraćaj.

Inače, petlja je postavljena u tri nivoa, i to sa autoputem Gradiška - Banjaluka u prvom nivou, zatim krak od Doboja prema Banjaluci u drugom nivou, te krak od Gradiške prema Doboju, kao treći, odnosno najviši nivo.

Na izuzetno zahtjevnom i složenom projektu Mahovljanske petlje izgrađeno je sedam objekata, odnosno mostova i nadvožnjaka različite dužine.

Najduži nadvožnjak je 580 metara, zatim druga obilazna rampa koja prelazi preko autoputa Banjaluka - Gradiška i spaja ga sa postojećim magistralnim putem, a u budućnosti sa autoputem Banjaluka - Doboj.

Zauzima površinu kruga u prečniku od oko 1,5 kilometara

Kao jedinstven objekat, Mahovljanska petlja zauzima površinu kruga u prečniku od oko 1,5 kilometara, a osnovni elementi su i dvije prestupne rampe u dužini od po 1,5 kilometara.

Potpunu funkcionalnost ova petlja će imati kada bude izgrađen autoput Banjaluka - Doboj, a već je pri kraju procedura za izbor izvođača radova na dionici od Prnjavora do Doboja u dužini od 36 kilometara.

 

UTROŠENO

30.000

kubnih metara betona

3.000

tona čelika

40.000

tona asfalta

600.000

kubika iskopa i nasipa

60.000

kubika tampon zone

15

kilometara ograda

 

SREDSTVA

11,5

miliona evra izgradnja

3,5

miliona evra sanacija klizišta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije