BiH

Završena komemoracija u Potočarima

Završena komemoracija u Potočarima
Foto: Anadolija | Završena komemoracija u Potočarima

SREBRENICA - Ukopom posmrtnih ostataka 19 ekshumiranih i identifikovanih srebreničkih Bošnjaka nastradalih u julu 1995. godine, završena je današnja komemoracija i obilježavanje 26 godina od tog stradanja, a kolona automobila i autobusa napušta Potočare.

Ukopu su prethodili vjerski obred, emitovanje video-poruka i obraćanje zvaničnika, te polaganje cvijeća kod memorijalnog kamena u Memorijalnom centru.

Ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, između ostalih, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te nižerangirani članovi diplomatskog kora u BiH, ali u znatno manjem broju nego prethodnih godina.

Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, od kojih veliki broj iz Sandžaka u Srbiji, među kojima su bili poslanik u Skupštini Srbije Muhamed Zukorlić i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Nekoliko grupa mladića došlo je sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH, ali ih nisu isticali u Memorijalnom centru.

Prema podacima Organizacionog odbora, ovo je dvadeseti ukop stradalih u Memorijalnom centru.

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani zbog obilježavanja sjećanja na bošnjačko i srpsko stradanje.

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH. Komemoracija je protekla mirno i nije bilo nikakvih incidentnih situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije