BiH

Završeno ročište Savčiću, slijedi pismeno izjašnjenje suda

Završeno ročište Savčiću, slijedi pismeno izjašnjenje suda
Foto: Ilustracija | Završeno ročište Savčiću, slijedi pismeno izjašnjenje suda

SARAJEVO - Ročište u predmetu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske generala Milomira Savčića o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora zbog njegovih istupa u javnosti, održano je danas u Sudu BiH, koji će pismeni otpravak odluke uputiti nakon vijećanja i glasanja.

"Pismeni otpravak biće upućen nakon vijećanja i glasanja", rekao je predsjedavajući sudskog vijeća Zoran Božić na današnjem ročištu.

Sud BiH pismeno će se izjasniti o tome da li je general Savčić prekršio mjere zabrane koje se odnose na napuštanja BiH, sastajanja sa svjedocima u predmetu, kao i zabrane nastupanja u medijima, u dijelu gdje ne smije komentarisati činjenice iz svog predmeta.

Advokat Miodrag Stojanović, branilac generala Savčića, smatra apsolutno neosnovanim prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju pritvora njegovom branjeniku.

"Njemu nije zabranjeno da javno nastupa, njemu je zabranjeno da u javnim nastupima, kako to kaže rješenje, komentariše činjenicama koje se odnose na njegov krivični postupak. Nijedno od njegovih javnog nastupanja nije dovelo do kršenja navedenih mjera, nigdje nije govorio o svom predmetu", rekao je ranije Stojanović Srni.

On kaže da je general Savčić govorio generalno o pitanjima koja su mu postavljana o opštoj situaciji, izmjeni Krivičnog zakona BiH u pogledu negiranja genocida, o događanjima koje se odnose na Srebrenicu, a ne o svom konkretnom predmetu.

On je podsjetio da su prema generalu Savčiću od ranije postojale mjere zabrane napuštanja BiH, sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu i zabrana nastupanja u medijima u dijelu gdje ne smije komentarisati činjenice iz svog predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije