BiH

Zbog hajke na Djeda Mraza obrušili se na Dodika

Zbog hajke na Djeda Mraza obrušili se na Dodika
Foto: N.N. | Zbog hajke na Djeda Mraza obrušili se na Dodika

ZENICA - Natpis na bilbordu u Zenici, kojim je poručeno da "jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka", zgrozio je ogroman dio javnosti u BiH, uključujući i zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, a oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te ocijenio da je to što se u Zenici desilo - sramotno.

Ni jedan ni drugi nisu propustili priliku da se obruše na Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, kojeg optužuju da priča o otcjepljenju, odnosno da, zajedno sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, sprovodi politiku opasnu po BiH.

A dogodilo se to baš kad su se građani ponadali da će se strasti početi smirivati nakon incidenta u Bužimu, gdje je bilbord sa natpisom "Sretan Božić i Nova godina" zasmetao OO SDA, ali i načelniku Mersudinu Naniću, koji je, iako živi i zarađuje u multietničkoj državi, poručio: "Svoje ne damo".

Sporne bilborde u Zenici Kasumović je označio kao klasičnu provokaciju od strane radikalne SDA. Protumačio ih je i kao početak rane predizborne kampanje.

"Dodik to radi pričama o otcjepljenju, a SDA na ovaj način", naveo je gradonačelnik Zenice.

On je istakao da su ovdje vijekovima živjeli svi narodi i ovaj grad je, kako je naveo, bio i ostaće multietničan i multinacionalan, uz uvažavanje svih vjera i nacija.

"Šta nekome može smetati što neko slavi Novu godinu, to je apsurdno. U Zenici imaju i džamije i crkve, pa i sinagoga, neka svako ide tamo gdje želi", naveo je Kasumović u izjavi za "Nezavisne novine".

Oglasili su se iz zeničkog odbora Naše stranke, odakle su poručili da jelka, Djed Mraz i Nova godina jesu i ostaće tradicija građana Zenice.

"Baš kao što su to Bajram, ramazan, Prvi maj, Božići, Uskrs i Vaskrs te brojni drugi praznici koji su Zeničanima i Zeničankama uvijek služili da se što više zbliže jedni s drugima, a ne da se jedni od drugih distanciraju", naveli su iz Naše stranke.

Komšić je izjavio da je sramotno to što se desilo i u Bužimu i u Zenici, i da je jedino sramotnije od toga da se brane takvi postupci.

"Od onih koji se zaklinju u BiH ipak očekujem da znaju šta je BiH i koliko su ljudima u njoj vrijedne i važne neke stvari, uključujući i praznike koji su dio identiteta i naroda, ali i dobrog dijela građana BiH. Koliko god za BiH bila opasna politika i Dodika i Čovića, opasne su u istoj mjeri i ovakve pojave koje razaraju zajedništvo i naš zajednički bh. identitet", izjavio je Komšić.

On kaže kako je jasno da svi ljudi ne mogu misliti isto, ali ipak ohrabruje reakcija većine građana.

"Većina građana ne odobrava to da nekome smeta čestitka za vjerski praznik, i to govori da je ideja BiH jača od toga", zaključio je Komšić.

Nije jasno kome to, zvanično, smetaju Djed Mraz i Nova godina, a sporni bilbord je pod okriljem noći i prefarban. Na društvenim mrežama mnogi građani Zenice negativno su komentarisali postavljanje bilborda s ovakvom porukom.

"Ovo nije moja Zenica", napisao je jedan od korisnika društvenih mreža.

Drugi je napisao da njegova Zenica ne zaslužuje da se na ovakav način negativno promoviše u BiH i regionu i tako potpuno nepravedno etiketira kao grad tobože nemiroljubivih radikalnih Bošnjaka.

"Baner je veoma uznemirio većinu Zeničanki i Zeničana svih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije