BiH

Zbog problema u Tuzlanskom kantonu reagovao i Incko

Zbog problema u Tuzlanskom kantonu reagovao i Incko
Foto: N.N. | Zbog problema u Tuzlanskom kantonu reagovao i Incko

TUZLA - Kolegij Skupštine TK bit će održan u srijedu i na njemu će biti zakazan termin za sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je u novu godinu ušla sa brojnim problemima zbog kojih je na kraju reagovao i OHR i visoki predstavnik Valentin Incko.

On je zatražio ukidanje vanrednog stanja koje je uveo premijer TK Denijal Tulumović, zatim je kazao da je nezakonita bila paralelna sjednica Skupštine na kojoj je rečeno da su premijer i ministri smijenjeni.

Iz OHR-a su naglasili da Kantonalna skupština u svojim rukama drži ključ za razrješenje situacije u ovom kantonu te pozvali organe vlasti Tuzlanskog kantona da hitno sazovu sjednicu kantonalne skupštine u cilju usvajanja zakonodavnih akata koji su od ključnog značaja za građane kantona, uključujući i budžet. "Treba da se vratimo u zakonske i ustavne okvire i da to rješavamo, da usvojimo budžet, finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, a da političke igre ostavimo poslije toga. Ko će biti skupštinska većina, predsjedavajući, vlada, sve to da ostavimo za neku drugu, možda već narednu sjednicu", rekao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

Usvajanje budžeta nije upitno, već je upitno to što aktuelna Vlada TK nema više većinu, smatra Selim Bešlagić, poslanik Naše stranke.

"Budžet nije problem. Problem je imate li glasove za usvajanje budžeta. Tvrdim da će se naći rješenje, ako ništa drugo privremeno finansiranje tri mjeseca", smatra Bešlagić.

Sjednica Skupštine TK bi trebalo da bude održana u petak. Već nekoliko puta pokušaji održavanja sjednice su bili bez uspjeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije