BiH

Pratite nas na Google news

Zdravko Mamić naredne sedmice pred Sudom BiH

Zdravko Mamić naredne sedmice pred Sudom BiH
Foto: N.N. | Zdravko Mamić naredne sedmice pred Sudom BiH
N.N.

U Sudu BiH naredne sedmice biće održano ročište Zdravku Mamiću, bivšem savjetniku Fudbalskog kluba Dinamo, a po zahtjevu pravosuđa Hrvatske da se on izruči toj državi.

Ovu informaciju potvrdio je za Avaz Zdravko Rajić, Mamićev advokat.

Kako je Rajić rekao, usmeno je obaviješten o održavanju sudskog ročišta na kojem će se odlučivati o tome postoji li uslovi da se Mamić, prema novoj USKOK optužnici, izruči Županijskom sudu u Osijeku.

Ročište je zakazano za 23. juli.

Sud BiH prije mjesec je odbio zahtjev da se Mamiću odredi ekstradicioni pritvor, a određene su mu mjere zabrane. Tada je njegov advokat Rajić kazao da većina djela za koja se Mamić tereti po novoj optužnici datira od prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske.

Sud BiH sada po primljenoj dokumentaciji mora utvrditi je li djelo za koje je Mamić optužen u skladu sa sporazumom o međusobnom izručenju vlastitih državljana, koji su Hrvatska i BiH sklopile 2012., a na snagu je stupio dvije godine kasnije.

Pogotovo što Mamić, uz hrvatsko, ima i državljanstvo BiH i, da bi bio izručen Hrvatskoj, djela za koja se tereti moraju biti počinjena u sklopu zločinačkog udruženja i moraju biti počinjena nakon potpisivanja sporazuma.

Nalazi se u Međugorju

Ranije je Sud BiH utvrdio da, prema prvoj optužnici USKOK, zbog čega je osuđen na šest i po godina zatvora, nisu ispunjeni uslovi za izručenje, čime se vodio i ministar pravde Josip Grubeša i donio odluku da Mamića ne izruči Hrvatskoj.

Mamić je 6. juna prošle godine osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 miliona evra iz Dinama, ali je neposredno prije izricanja presude stigao u Međugorje, gdje se i danas nalazi.

(Avaz.ba)

Najčitanije