BiH

Zeleno svjetlo Nacrtu zakona o porijeklu imovine

Zeleno svjetlo Nacrtu zakona o porijeklu imovine
Foto: Dražan Pozderović | Zeleno svjetlo Nacrtu zakona o porijeklu imovine

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili su danas Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Radovan Višković, premijer Srpske, rekao je u NS RS da je Srpskoj potreban zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, ali da nije siguran da će na ovom planu biti postignuti adekvatni rezultati ukoliko ne bude odgovarajuće saradnje sudova i tužilaštava.

"Što se mene tiče, nikada neću štititi bilo koga i ne pada mi to na pamet! Ali, dok ne bude te saradnje mi možemo donositi zakone... ", rekao je Višković.

Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade Srpske i ministar pravde, rekao je da je uvjeren da je svima u Srpskoj potreban zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, te je izrazio nadu da će se u javnoj raspravi dobiti što kvalitetniji prijedlog ovog akta.

Igor Žunić , šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao da je riječ o jako važnom pitanju za Srpsku. Maksim Skoko, šef Kluba poslanika SPS-a, rekao je da su ciljevi ovog nacrta odlični i da ga treba usvojiti, uz uslov da bude što precizniji.

Davor Šešić, poslanik SDS-a, izrazio je nadu da će ovaj akt u formi prijedloga biti kvalitetan. Jelena Trivić, poslanik PDP-a, rekla je da je prilikom definisanja ovog zakona trebalo uvažiti specifičnosti pravnog sistema Srpske.

Inače, NSRS usvojila je danas šest zakona i dva nacrta zakona, a tri zakona usvojena su dan ranije. Usvojeni su Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o upravljanju otpadom, Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Srpskoj, Zakon o studentskom standardu,  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju itd.

Usvojen je i Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu RS. Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva, rekao je da je cilj tog nacrta korišćenje potencijala društvenog preduzetništva radi održivog ekonomskog i društvenog rasta i razvoja Srpske.

Glasanju danas nisu prisustvovali poslanici SDS-a zato što im se, kako su naveli, oduzima pravo da govore u NS RS.

"Onemogućen je rad NS RS nakon izmjene Poslovnika o radu, ali i zbog ponašanja potpredsjednika Denisa Šulića. Poslaniku Nebojši Vukanoviću je oduzeta riječ nakon što je rekao da RTRS stvara ambijent koji nije dobar, a u kontekstu posjete gradonačelnika Sarajeva Banjaluci", rekao je poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak.

Vukanović je rekao da se mora omogućiti da poslanici opozicije govore o temama značajnim za građane. Šulić je rekao je da poslanici ne mogu iznositi lične kvalifikacije, kao što radi Vukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije