BiH

Zemlje regiona gube vjeru u EU

Zemlje regiona gube vjeru u EU
Foto: N.N. | Zemlje regiona gube vjeru u EU

BANJALUKA - Zemlje zapadnog Balkana gube vjeru u pridruživanje Evropskoj uniji, a uprkos nepokolebljivoj posvećenosti evropskim integracijama, region je duboko razočaran procesom proširenja.

Ovo se, između ostalog, navodi u dokumentu zvaničnika Evropske unije koji je prije sastanka šefova diplomatija Evropske unije poslat ministarstvima spoljnih poslova država članica EU. 

Uvid u ovaj dokument imala je agencija Rojters, a kako prenose mediji, u njemu se još navodi i to da je na zapadnom Balkanu široko rasprostranjena percepcija da su šanse za ulazak u EU sve manje i da se evropske inspiracije gube pod složenim setom uslova i procedura. 

Jedan od razloga zbog kojih je to tako je, kako se navodi u internom dokumentu, i neuspjeh Evropske unije da obezbijedi vakcine protiv virusa korona dok su, sa druge strane, Kina i Rusija uspjele da upravo preko vakcina izgrade veći uticaj. 

Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH, kaže da je apsolutna činjenica da zemlje zapadnog Balkana gube vjeru u Evropsku uniju te da je evroskepticizam u BiH, ali i zemljama regiona sve izraženiji. 

"Da bi se vratilo neko povjerenje u te procese, potrebna je želja i sa jedne i sa druge strane. Evroskepticizam je proizveden od same Evropske unije kroz konstantna uslovljavanja i EU bi trebalo da se sjeti svojih odluka iz 2004. godine kada je riječ o proširenju, jer neke od tih zemalja danas su najuspješnije i najfunkcionalnije zemlje unije", rekao je Prodanović. 

U internom dokumentu, kako prenose pojedini mediji, navedeno je i to da su u cijelom regionu usporeni pregovori o članstvu, posebno Crne Gore i Srbije, za koje se smatra da su najviše napredovale u procesu pristupanja te da, sa druge strane, BiH i Kosovo tek treba formalno da dobiju status kandidata. 

Prodanović naglašava da, ukoliko želi stabilan region, Evropska unija mora da ubrza pridruživanja i smanji svoje zahtjeve, jer samo na taj način se može donijeti stabilnost regionu, ali i samoj Evropi, s obzirom na to da, posebno posljednjih mjeseci, svjedočimo destruktivnim procesima koji su djelimično i posljedica odnosa EU prema BiH i zemljama zapadnog Balkana. 

Inače, region zapadnog Balkana poslije otprilike dvije godina zastoja bio je na dnevnom redu ministara spoljnih poslova zemalja članica EU koji je održan 10. maja. 

"Zapadni Balkan je geopolitički problem. Rekao sam ministrima da sada imamo pred sobom načela i da će oni, nadamo se, doći sa svojim konkretnim prijedlozima i da nećemo morati da čekamo još dvije godine da bismo se vratili ovoj temi", rekao je tada Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost. 

On je rekao i da su se ministri spoljnih poslova EU tokom debate o zapadnom Balkanu složili u ocjeni da region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu. 

"Saglasni smo da je zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost zapadnom Balkanu mora da bude vidljiva i to se ne smije dovoditi u pitanje", rekao je Borelj. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije