BiH

Žestoka rasprava članova VSTS-a zbog sudije Branka Perića

Žestoka rasprava članova VSTS-a zbog sudije Branka Perića
Foto: Arhiva | Žestoka rasprava članova VSTS-a zbog sudije Branka Perića
Nezavisne novine

SARAJEVO - Sjednicu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH obilježila je žestoka rasprava o saopštenju Savjeta u vezi sa prvostepenom presudom u slučaju "Zijad Mutap i drugi" i napadima na sudiju Branka Perića, jer šest članova smatra da nije dobro da se ova institucija uvlači u sudski proces koji još nije okončan.

VSTS je u saopštenju od 25. novembra uputio podršku sudiji Suda BiH Branku Periću nakon napada koji su uslijedili na njega poslije donošenja prvostepene presude u predmetu "Zijad Mutap i drugi".

Potpredsjednik VSTS-a Biljana Bogunić rekla je da je saopštenje bilo preopširno i da nema ništa protiv da sudije i tužioce treba zaštiti, ali da to treba raditi bez detaljisanja.

Ona je ocijenila, a prenosi Srna, da je saopštenje sačinjeno "brzopleto i bez potrebe" i da je bilo objavljeno dok je pisala primjedbe, te dodala da nije čula nijednog političara da se očitovao o ovom slučaju, koji nije sudski doveden do kraja.

Potpredsjednik VSTS-a Sanela Gorušanović Butigan napomenula je da je mejlom dobila saopštenje 25. novembra da se o njemu očituje i da joj se mnoge stvari u njemu nisu svidjele.

"Nismo imali vremena da se očitujemo, a činjenica je da se dvjema potpredsjednicama nije svidjelo. Na čijoj smo mi to strani? Prema mom mišljenju, to je političko saopštenje", ocijenila je Butigan.

Član Savjeta Davor Martinović upitao je kakva je svrha davanja saopštenja članovima Savjeta na očitovanje, navodeći da je taj dan kada je objelodanjeno za većinu članova Savjeta i Sekretarijata bio neradni.

Martinović smatra da su izašli izvan prava i ušli u sferu politike, kao i da saopštenje nije dobro, te istakao da treba da se zaštiti dignitet VSTS-a i da bi bilo dobro da saopštenja ne pišu ljudi koji nisu pravnici.

Član VSTS-a Željka Radović je ukazala da je u saopštenju nedopustivo da se navodi kako su "tužioci imali dobre namjere", pojasnivši da tužioci podižu optužnice i pravosuđe treba da štiti građane, ni sa dobrim ni sa lošim namjerama.

To je, prema riječima člana VSTS-a Snježane Petković, u saopštenju išlo "nezgrapno", istakavši da tužioci podižu optužnice na osnovu dokaza, a ne na osnovu dobrih ili loših namjera.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija je naveo da prilikom izdavanja saopštenja nije bilo glasanja i da je imao namjeru da dobije podršku, te dodao da se može govoriti o finesama, ali da je zaista postojao medijski linč na sudiju Branka Perića pa je od kolega tražio mišljenje.

Nakon rasprave, Lagumdžija je rekao novinarima se ne želi svrstavati i da se VSTS "nije upleo u sudski proces koji još nije okončan", te da je stvar Suda da li će optužnice proći.

"VSTS se nije upleo. Mi smo samo rekli u dijelu tog saopštenja da podržavamo i rad Tužilaštva i ovom prilikom želim reći da je u prethodnom periodu, ali ne u ovolikoj mjeri, bilo napada na tužioce, da rade u ime nekih političkih opcija, a ja i takve napade na tužioce i Tužilaštvo osuđujem", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao i da je kao predsjednik VSTS-a nadležan izdati saopštenje, priznao je da je bilo nekih sugestija, koje nisu bile suštinske, ali da nije bilo više vremena da se čeka.

"Dolazio je kraj radnog vremena i ja sam šefu kabineta Marijani Popović dao nalog da to saopštenje pusti u javnost", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje kako to da je Branko Perić sudija u slučaju suđenja direktoru OBA-e Osmanu Mehmedagiću, aferi "Respiratori" i u slučaju "Zijad Mutap i drugi", Lagumdžija je rekao da se predmeti dodjeljuju po "CMS sistemu", da tu nema nikakve proizvoljnosti.

"Nemam drugih saznanja i ne mislim da bi neko smio ući u neku takvu vrstu inženjeringa", zaključio je Lagumdžija.

Iz VSTS-a su 25. novembra saopštili da vjeruju da je Perić, koji je i predsjedavajući sudskog vijeća u predmetu "Zijad Mutap i drugi", prvostepenu presudu donio profesionalno, u duhu funkcije koju obavlja, zajedno sa još dvoje kolega sudija.

Sud BiH oslobodio je Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića krivice da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je DŽenan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić prvostepenom presudom oslobodilo je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije