BiH

Žestoke reakcije iz RS: "Džaferoviću je najbolje da ćuti"

Žestoke reakcije iz RS: "Džaferoviću je najbolje da ćuti"
Foto: Nedžad Uglješa | Žestoke reakcije iz RS: "Džaferoviću je najbolje da ćuti"

BANJALUKA - Brojna udruženja iz Republike Srpske žestoko su reagovala na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je zločin nad Bošnjacima u Prijedoru "sistematski, udruženi zločinački poduhvat s ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida".

Tako je predsjednik BO RS Milomir Savčić upitao Džaferovića, koji je bio ratni načelnika CSB-a u Zenici, gdje su danas Srbi u tom gradu i u FBiH, te da bi Džaferović trebalo da pogleda i ko su bile prve žrtve u Prijedoru, gdje su muslimani postavljali zasjede, koliko ih je u Kozarcu bilo naoružanih i koliko je bila spremna elitna jedinica "zelenih beretki".

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić poručila je Džaferoviću da bi mu najbolje bilo da ćuti, a ne da priča o navodnim srpskim zločinima, posebno kada zna da je bio na listi zločinaca koji su tokom rata činili zločine nad Srbima.

"Sramna je i licemjerna njegova izjava o navodnim srpskim zločinima", rekla je Rajilićeva.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da Džaferović obmanjuje javnost i nastoji da prikrije stvarne razmjere zločina nad Srbima u Srebrenici, Kravici i Podrinju, te u 13 zapadnokrajiških opština.

"Kamo sreće da Srbi u FBiH mogu da obilježe mjesta stradanja kao što to čine Bošnjaci u Prijedoru. Bošnjaci u Prijedoru imaju Dan bijelih traka, a nama u Bihaću ne daju ni da obilježimo mjesta gdje su pobili Srbe. U FBiH se mi Srbi ne smijemo ni okupiti", rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je Srbima u Federaciji BiH (FBiH) onemogućeno i da obilježe mjesta stradanja tokom proteklog rata, a na teritoriji današnje FBiH ima samo 10 odsto predratnog srpskog stanovništva.

"Kamo sreće da Srbi u FBiH mogu da obilježe mjesta stradanja kao što to čine Bošnjaci u Prijedoru. Bošnjaci u Prijedoru imaju dan bijelih traka, a nama u Bihaću ne daju ni da obilježimo mjesta gdje su pobili Srbe. U FBiH se mi Srbi ne smijemo ni okupiti", rekao je Radanović povodom današnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Radanović je ukazao da Srbi ne smiju ući u Dobrovoljačku ulicu nego se cvijeće položi na više od 300 metara od mjesta stradanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije