BiH

"Životi Srba u Sarajevu nisu bili bitni"

"Životi Srba u Sarajevu nisu bili bitni"
Foto: Fena/Arhiva | "Životi Srba u Sarajevu nisu bili bitni"
Uroš Vukić

BANJALUKA - Srbi u Sarajevu od 1992. do 1995. godine bili su podvrgnuti dvostrukoj blokadi i kampanji terora koju je SDA planirala na najvišem državnom nivou, a koju je sproveo udruženi zločinački poduhvat koji je obuhvatio sve bošnjačke državne institucije.

Ovo se, između ostalog, navodi u jednom od zaključaka Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, a koji je objavljen juče.

"Jedan od specifičnih aspekata ove terorističke kampanje bilo je stvaranje široke mreže privatnih zatvora pod vođstvom vojnih jedinica pod komandom SDA, u kojima su počinjena najgora zvjerstva (mučenja i grupna silovanja). Ovoj kampanji terora prethodila je, i uz nju se sprovodila, kampanja diskriminacije i demonizacije usmjerena na srpske građane Sarajeva, koji su svedeni na nivo isključenih građana. U Sarajevu od 1992. do 1995. godine životi Srba nisu bili bitni", piše u jednom od zaključaka izvještaja, koji sadrži 1.250 strana i na kojem je radilo šest međunarodnih stručnjaka - Walter Manoschek, Darko Tanasković, Laurence Armand French, Giuseppe Zaccharia, Viktor Bezručenko i Patrick Barriot.

U izvještaju se navodi i to da su mediji i nevladine organizacije odigrali glavnu ulogu u kampanji demonizacije, šireći lažne informacije i fokusirajući svoju pažnju i saosjećanje isključivo na vrlo stvarne patnje muslimanskih građana, istovremeno potpuno zanemarujući patnje srpskih građana.

"Masovni egzodus građana koji su sa sobom ponijeli eshumirane ostatke svojih najmilijih bio je događaj bez presedana u istoriji građanskih ratova. Gotovo svi počinioci zločina nad srpskim građanima izbjegli su pravdu uz aktivnu pomoć bošnjačkih državnih institucija", navodi se u izvještaju.

U samom izvještaju do detalja su opisani pojedini događaji, kao što su formiranje paravojnih formacija "Zelene beretke" i "Patriotska lige" te zločini i kriminalne aktivnosti, kako su naveli, "sarajevskih kriminalaca", a na koja se nisu obazirali organi reda, koji su sistematski očišćeni od Srba.

"Srpski civili su fizički zlostavljani i ubijani tokom hapšenja i boravka u lokalnim zatvorima. Glavni motiv ovih ubistava bila je etnička mržnja. To je pogoršano željom da se osveti za ponovljene vojne neuspjehe ARBiH ubijanjem nevinih srpskih civila. Mnoga ubistva su takođe motivisana čisto kriminalnim interesom za krađu dragocjenosti i zauzimanja stanova srpskih žrtava", ističe se u izvještaju, u kojem se dodaje i da su mnogi zapovjednici ARBiH naredili svojim vojnicima da Srbe izvode iz njihovih stanova radi oduzimanja imovine.

"Neki od ovih Srba nikada se nisu vratili kući, a njihova sudbina nije poznata do danas", navodi se u izvještaju.

Podsjećanja radi, Nezavisnu međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine imenovala je Vlada Republike Srpske u maju 2019. godine, a s izvještajem se upoznala 23. oktobra 2020. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije