BiH

Zločin bez sudskog epiloga

Zločin bez sudskog epiloga
Zločin bez sudskog epiloga

ROGATICA - Navršava se sedam godina od napada italijanskog kontingenta međunarodnih snaga na porodicu Dragomira Abazovića u selu Bjelogorci, kod Rogatice, kada je ubijena Dragomirova supruga Rada, a Dragomir i njegov sin Dragoljub teže ranjeni.

Rada je tokom napada italijanskih karabinjera teško ranjena, ali pripadnici SFOR-a nisu dozvolili da joj odmah bude ukazana pomoć, pa je preminula.

U pucnjavi je ranjen i Dragomirov najmlađi sin, koji se kasnije opravljao u bolnici, kao i Dragomir (na fotografiji).

Do napada italijanskih karabinjera došlo je 5. januara 2006. godine. Oni su u jutarnjim časovima opkolili porodičnu kuću Abazovića i počeli da pucaju.

Dragomir je, kako sam svjedoči, počeo da trči niz livadu, ali je bio teško ranjen u glavu. Sanitetskim vozilom je prebačen u Foču, a zatim u bolnicu "Koševo" u Sarajevu.

Ispostavilo se da je SFOR greškom napao Abazoviće, jer su tražili sasvim drugu osobu. Ipak, nisu željeli da priznaju šta se zaista desilo tokom napada.

Vojnici međunarodnih "mirovnih" snaga tvrdili su čak da su se oni "branili", jer su, navodno, pokojna Rada i njen dvanaestogodišnji sin Dragoljub na njih pucali iz automatskog oružja, a da je Dramomir - sam sebi pucao u glavu?!

Sve je to juna 2006. demantovalo Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajava koje je utvrdilo da Rada i njen sin nisu pucali, a da je Dragomir ranjen u glavu zrnom iz pištolja kalibra devet milimetara, kojim su bili naoružani italijanski karabinjeri.

Uprkos tome, za ovaj zločin niko nije odgovarao. Svi njihovi pokušaji, uz angažovanje dva advokata, da dođu do pravde i da pred sudom odgovaraju Radine ubice ostali su bezuspješni.

Abazovićima je uskraćeno i pravo na žalbu, pa nikakvu odštetu neće dobiti.

Dragomir, od posljedica teškog ranjavanja, ni danas ne može da savija prste na rukama. Pije lijekove koji su mu propisani na VMA u Beogradu.

Abazović je borac prve kategorije iz otadžbinskog rata, a živi od 170 KM invalidnine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije