BiH

Pratite nas na Google news

Zločine će procesuirati 34 godine nakon rata

Zločine će procesuirati 34 godine nakon rata
Foto: N.N. | Zločine će procesuirati 34 godine nakon rata
Dragan Sladojević

SARAJEVO - Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvu BiH će trebati skoro 10 godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima, poručeno je juče iz Misije OEBS-a u BiH.

Dakle, ako ćemo se baviti računicom, proističe da bi ovi predmeti mogli biti okončani tek 2029. godine, ili čak 34 nakon okončanja rata u BiH.

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, istakao je da stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH opada alarmantnom brzinom, što podstiče zabrinutost u vezi s kvalitetom istraga i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH. Berton je, povodom predstavljanja izvještaja "Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH", rekao da je krajnji cilj ovog izvještaja da obezbijedi postizanje pravde za žrtve ratnih zločina.

"U izvještaju je navedeno da Tužilaštvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina", naglasio je Berton.

Prema njegovim riječima, izvještaj pokazuje da Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo uprkos resursima koji su mu trenutno na raspolaganju. Dodao je da taj tempo Tužilaštva BiH nije logičan, posebno ako se uzme u obzir ulaganje EU kroz IPA podršku, kao i dodatna ulaganja brojnih drugih aktera u unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH.

Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, podsjetio je da je EU samo za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH uložila više od 14 miliona evra.

"Jedna od stvari koja predstavlja zabrinutost sa naše strane je niska stopa osuđujućih presuda pravosuđa na nivou BiH u odnosu na entitetske sudove, što ukazuje na manju efikasnost sudova na nivou BiH u odnosu na entitetske, kada su u pitanju procesuiranja predmeta ratnih zločina", naglasio je Vigemark.

U izvještaju je navedeno da je tokom 2018. godine pravosuđe u BiH okončalo tek 50 postupaka protiv 82 lica optužena za ratne zločine.

Od 2004. godine, kada je OEBS počeo da prati procesuiranje ratnih zločina u BiH, ukupno su završena 523 postupka sa 779 optuženih, dok su krajem prošle godine bila 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičena lica.

Kako je juče poručeno, stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 odsto i u naglom je opadanju od 2016, što, ocijenjeno je, dovodi u pitanje kvalitet istraga i optužnica Tužilaštva BiH. Glavna prepreka u procesuiranju ovih postupaka je, kako je navedeno, nedostupnost optuženih sudovima, najčešće jer se nalaze u inostranstvu. Kako su istakli, od ukupno 72 postupka koji su u toku, 79 optuženih je nedostupno nadležnim sudovima u BiH.

Iz Tužilaštva BiH poručuju da imaju odličnu saradnju s Misijom OEBS-a, koja će se, uvjeravaju, u budućnosti i nastaviti.

"U iznesenom izvješću nije predstavljena realna slika cjelokupne situacije, te će Tužiteljstvo BiH iznijeti pismeno očitovanje na navedeno izvješće, s točnim i realnim podacima, te ćemo o svemu izvjestiti Misiju OSCE-a, javnost, kao i relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije", rekao je za "Nezavisne" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Zamjerke na rad dijela tužilaca i sudija ima i Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji ističe da Tužilaštvo BiH, od kada je osnovano, radi veoma sporo, ili nikako, na procesuiranju zločina nad Srbima.

"Ipak, unazad nekoliko godina imate određeni broj tužilaca koji žele da rade svoj posao u skladu s pravilima struke, ne baveći se time koje su nacionalne pripadnosti osumnjičeni, odnosno žrtve. Međutim, imate situacije da ti predmeti dođu pred Sud, a on daje potpuno nesuvisla obrazloženja u svojim presudama, kao opravdanje za ili oslobađajuće, ili presude čije su kazne ispod zakonskog minimuma", kaže Kojić za "Nezavisne".

  • 523 postupka završena od 2004. godine
  • 692 neriješena predmeta bila krajem 2018.
  • 5.052 potencijalno osumnjičena lica još imaju

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije