BiH

Značajna pomoć Njemačke jačanju Granične policije BiH

Značajna pomoć Njemačke jačanju Granične policije BiH
Foto: Ministarstvo bezbjednosti BiH | Značajna pomoć Njemačke jačanju Granične policije BiH

SARAJEVO - Njemačka vlada dala je značajan doprinos u razvoju sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, posebno na jačanju kapaciteta Granične policije BiH, kazao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tokom današnje oproštajne posjete ambasadorke Njemačke u BiH Kristijane Homan.

Ta podrška biće nastavljena i ubuduće kroz opremanje i druge vrste pomoći GP BiH, najavila je Homan, koja uskoro odlazi iz BiH na novu diplomatsku misiju.

Tokom sastanka razgovarano je i o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH. Homanova je istakla da je zadovoljna zbog povlačenja odluke o formiranju rezervnog sastava policije RS, istakaši da jednostrana rješenja ne bi išla u korist jačanja sigurnosti već izazivanja novih zategnutosti i nepovjerenja u BiH.  

Homan je upoznala Mektića sa glavnim odredbama novog zakona o zapošljavanju u Njemačkoj koji će se odraziti i na BiH s obzirom na veliki broj mladih iz BiH traži posao u ovoj zemlji.

Istovremeno, razgovarano je nastavku produženja važenja evropskog putnog naloga kojim se ubrzava procedura povratka državljana BiH koji nelegalno borave u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije