BiH

Borel: Naša je dužnost uraditi sve da održimo mir u BiH

Borel: Naša je dužnost uraditi sve da održimo mir u BiH
Foto: Fena | Žozep Borelj posjetio bazu EUFOR-a u Butmiru

SARAJEVO - Žozep Borel, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku svoju posjetu Bosni i Hercegovini počeo je jutros boravkom u bazi EUFOR-a u Butmiru u Sarajevu.

On je prisustvovao ceremoniji postrojavanje reprezentativnog sastava Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, uključujući i nedavno aktivirane rezervne snage, a u sklopu ceremonije obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta.

U bazi Butmir Žozepa Borela dočekao je između ostalih Johan Satler šef Delegacije Evropske unije u BiH, te Majkl Marfi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BIH. Od bh. zvaničnika prisutni su ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

"U ovom ključnom i izuzetno važnom trenutku kada su u BiH stigle dodatne snage EUFOR-a, osnažili smo dodatno svoje prisustvo i ovim putem još jednom uvjeravam građane BiH na naše snažno opredjeljenje na mir, stabilnost i sigurnost BiH. Naša je dužnost uraditi sve da održimo mir, prosperitet i stabilnost BiH. Da bi vizija budućnosti postala realnost, potrebno je zajedničko djelovanje svih u BiH. Zato pozivam sve izabrane političke predstavnike i parlamentarce da zajednički radne na iznalaženju rješenja i zajedničko djelovanje u okviru institucija", rekao je, između ostalog, Borel.

Žozep Borel poslijepodne će se sastati i sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Sastanak će biti održan u zgradi Predsjedništva BiH sa početkom u 15.45 časova.

Prethodno će se Borel, u zgradi Delegacije EU, sastati sa predsjednicima SNSD-a, HDZ-a i SDA Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije