BiH

Zukanu Helezu mrzak naziv Republika Srpska

Zukanu Helezu mrzak naziv Republika Srpska
Foto: Fena | Zukanu Helezu mrzak naziv Republika Srpska

SARAJEVO - U vremenu dok su se vjernici islamske vjeroispovijesti pripremali da proslave svoj veliki praznik Bajram, ministar odbrane BiH Zukan Helez smišljao je Facebook status i došao do novog načina kako da minimalizuje naziv Republike Srpske.

Nije novost da brojni političari iz FBiH ne mogu preko usta ili tastature "prevaliti" pun naziv Republike Srpske, ali je ministar, koji prima platu od sredstava svih građana, pa i Srpske, sinoć otišao korak dalje.

"Teško" mu je bilo da u skraćenici oba slova napiše velikim slovom, pa je ukucao "Rs", kivan na svog kolegu iz Savjeta ministara BiH Nenada Nešića.

"U povodu izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da od NATO članstva naše zemlje nema ništa te da je za takvo nešto potrebna saglasnost manjeg bh entiteta Rs poručujem da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile", naveo je Helez.

Dobronamjerni ljudi mislili bi da je ministar odbrane napravio omašku kada je napisao "Rs", ali...

"Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz Rs Nebojša Radmanović te da je Parlament BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i poslanici i delegati iz Rs. Prosto rečeno, što smo se usaglašavali, usaglašavali smo", napisao je Helez.

Kako je dodao, nijednu drugu odluku, "koja se tiče NATO puta naše zemlje, Predsjedništvo BiH nije donijelo".

Obrušio se potom Helez i na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, nazivajući ga nelegalnim, ali i na Rusiju.

"Nijedan drugi zakon o odbrani Parlamentarna skupština BiH nije donijela.  Naša zemlja je, putem institucije BiH, učinila sve sto je do nas.

Vjerujem da bi nelegalni predsjednik Rs Milorad Dodik i njegov potčko ministar Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti. BiH će, uprkos opstrukciji političara iz Rs biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH", naveo je ministar "čitave BiH", koji dio iste te BiH piše skraćenicom "Rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije