BiH

Žunić: Vlada RS nije razmatrala izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

Žunić: Vlada RS nije razmatrala izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi
Foto: Ilustracija | Žunić: Vlada RS nije razmatrala izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

BANJALUKA - Na sjednici Vlade Republike Srpske nikada nije razmatrana izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Žunić je podsjetio da priča o izmjeni ovog zakona traje već dugo, odnosno da klubovi poslanika imaju određene ideje kako bi to pitanje trebalo da bude riješeno.

"Svjesni smo da postoje problemi u funkcionisanju lokalnih samouprava, naročito kada je u pitanju odnos načelnika, gradonačelnika i skupštine", istakao je Žunić.

On je rekao da je siguran da će u narednom periodu i Vlada i poslanici razmišljati o izmjenama pomenutog zakona, ali po svim procedurama koje treba da budu ispoštovane.

"Mi očekujemo da nakon formiranja novog saziva Saveza opština i gradova, zajedno sa klubovima poslanika i Vladom uđemo u tu priču i da polako razmišljamo o izmjeni tog zakona. Ali, za sada, sve ove informacije koje su se pojavile su jedno političko spinovanje, proces u kojem vjerovatno ljudi iz PDP-a i SDS-a, koji nisu spremni dobro i kvalitetno da rade posao, nalaze izgovor", izjavio je Žunić za RTRS.

On je naglasio da je potpuno netačna informacija da je na sjednici Vlade bilo kada raspravljano o izmjeni ovog zakona i istakao da se na dnevnom redu predstojeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske neće naći izmjene tog zakona po hitnom postupku, kako su to najavljivali neki poslanici.

"O tome treba da se razmišlja, da se radi i siguran sam da ćemo u nekom narednom periodu svi zajedno naći neku vrstu kompromisa u vezi sa tim pitanjem, jer je najgora stvar da skupštine ne funkcionišu s obzriom da najveći problem tada imaju građani", pojasnio je Žunić.

On je istakao da je potrebno pronaći kompromis u situacijama koje nisu povoljne za skupštinu ili za gradonačelnika, te da je to bila i inicijativa samih građana s obzirom da u takvim situacijama najviše oni trpe.

"Izmjene ovog zakona su proces koji će sigurno trajati, ali od tog problema ne treba bježati, ne treba se sklanjati, treba pažljivo raditi", rekao je Žunić i dodao da u svemu tome niko nije usmjeren protiv nekog drugog, a pogotovo ne protiv građana.

On je naglasio da sve ono što se pojavilo u medijima su potpune dezinformacije, te da je cilj tih dezinformacija bio plašenje građana pa možda i izazivanje nekih nemira.

Žunić je dodao da očekuje da onaj ko je dobio mandat radi svoj posao i ispuni sva obećanja koja je dao.

"U krajnjem slučaju, skupština će dati ocjenu načelniku i gradonačelniku, a najvažniju ocjenu daju svakako građani", poručio je Žunić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije