BiH

Žustra rasprava o budžetu: "Ovo je moguće samo u našem apsurdistanu"

Žustra rasprava o budžetu: "Ovo je moguće samo u našem apsurdistanu"
Foto: Nedžad Uglješa | Žustra rasprava o budžetu: "Ovo je moguće samo u ovom našem apsurdistanu"

SARAJEVO – U Predstavničkom domu BiH je okončana rasprava o odluci Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta budžeta, a nakon pauze od pola sata poslanici bi trebalo da glasaju o budžetu.

U toku žučne rasprave opozicija je žestoko napala SDA.

Jasmin Emrić (A-SDA) kazao je da nakon što je dobio izvještaj Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta budžeta za ovu godinu da nema ništa smileno reći za ovu, za njega, besmislenu situaciju.

"Vidio sam da je Komisija prihvatila amandmane Doma naroda BiH, a nije prihvatla amandman Predstavničkog doma. Zar to nije apsurdna situacija? I što je još gore, kada sam pogledao sadržaj ovih amandmana, tek sam razočaran. Razočaran sam što je ova Zajednička komisija usaglasila budžet na štetu dvije situacije u BiH  koje su prioritetne i aktualne. Prvo je kriza nastala pandmeijom korona virusa i taj iznos se umanjuje za 754.000 KM, a on je planiran za saniranje ekonomskih šteta u BiH. Zamislite apsurda, ovo je moguće samo u ovom našem apsurdistanu, da se na ovakav način usaglašava budžet. Da stvar bude još gora, u BiH već tri godine traje  migrantska kriza, a ovaj dom je usvojio amandman sa simboličnih 450.000 KM za migrantsku krizu i šta je uradila Zajednička komisija za usaglašavanje - taj iznos izbrisala iz budžeta. Znači nema ništa za migrantsku krizu", kazao je Emrić.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, rekao da se u jednoj rečenici sumirati donošenje budžeta građani će dobiti izbore, a funkcioneri HDZ-a BiH nove automobile.

"Sad je savim jasno, nakon ove trakavice od budžeta, da je intencija podnošenja amandmana da se do krajnjih granica zakomplikuje budžetska procedura kako bi se odgodili izbori i u BiH, i u Mostaru. Doveli ste zastupnike u situaciju ili da podrže vaš budžet ili da žrtvuju izbore", rekao je Đonlagić.

Damir Arnaut (Naša stranka) kazao je u ime Kluba Naša stranka-Nezavisni blok da su cijelo vrijeme ove trakavice bili odlučni da usvoje budžet, kao bi se održali lokalni izbori i da građani mogu reći šta misle o ovome.

"Šta misle o svemu, ali i o činjenici da će 754.000 KM umjesto na borbu sa korona virusom biti potrošene na automobile u Parlamentu. Takođe, moći će reći i šta misle o tome da će 450.000 KM,  koje su mogle otići za pomoć za korona virus, a idu za neke beneficije povlaštenih", kazao je Armaut.

Tvrdi da nije trebalo otići do toga da imaju amandmane na principu uzmi ili ostavi.

"HDZ nije odlučujući faktor ni u jednom ni u drugom domu. HDZ je postao odlučujući faktor po pitanju budžeta onog trenutka kada su SDA i SNSD Komisiji za usaglašavanje dali dva člana, a kad date to jednoj stranci narušite princip proporcionalnosti", kazao je Arnaut, te dodao da bi komisija bez HDZ-a bila u skladu sa poslovnikom, i da HDZ ne bi imao veto i ne bi bilo ovih amandmana.

Kaže da je HDZ dopao u poziciju da nešto nameće isključivo zbog toga  što su SDA i SNSD HDZ-u dali mjesto u ovoj Komisiji koje im ne pripada.

"Time ste dali i 754.000 KM za automobile i uzeli 450.000 za migrantksu krizu. HDZ nema veto u ovom domu", kazao je Arnaut.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH pojasnio je stavove SDA u pogledu usvajanja Budžeta BiH za 2020. godinu.

"Sve smo činili i činimo da država dobije budžet za 2020. godinu. Naši ministri su podržali budžet koje je predložilo Ministarstvo finansija i naš član Predsjedništva podržao je budžet uz korekcije i mi smo iznijeli stav da ćemo podržati prijedlog Budžeta koji dolazi iz Predsjedništva BiH i da nismo za amandmane. Nakon što se desilo da je Zastupnički dom usvojio amandman koji je Jasmin Emrić predložio, pa onda Dom naroda koji je predložio šest amandmana, situacija se promijenila. Imali smo dva stava, jedan da ne treba i jedan amandman usvojiti, a drugi je bio da se usvoje oba i iz Zastupničkog i Doma naroda. Očigledno se htjelo da se odgode izbori i da se napravi još jedna kriza. Svima je jasno da postoje oni koji ne žele da se provedu izbori koje bi provodio aktualni sastav CIK-a. SDA je već rekla da članovi Kolegija koji su iz SDA u oba Doma neće potrošiti ni jednu marku. Naš cilj je da dobijemo budžet i izbore, a nečiji cijlevi su bili da se dobiju automobili  i da se odgode izbori", kazao je Osmanović.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu BiH kazao je  poslanicima SDA da ne podcijenjuju i da budu pošteni kao Asim Sarajlić koji je rekao da su još jednom povili leđa pred HDZ-om.

"Još jednom vas je Dragan Čović poslao po burek", kazao je Magazinović.

Osmanović je  Magazinoviću odgovorio da SDP nije u prilici ni da ode po burek.

Osmanović je odgovorio Arnautu da se situacija ne bi promijenila i da je bio jedan član iz HDZ-a, jer su i kolege iz SNSD-a bile istog stava kao i HDZ.

Zukan Helez (SDPBiH) kazao je da je ovaj budžet kapitulacija "bošnjačke reprezentacije" pred Draganom Čovićem.

"SDP neće podržati ovaj budžet", kazao je Helez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije