BiH

Zvizdić: BiH je potrebno ministarstvo za evropske integracije

Zvizdić: BiH je potrebno ministarstvo za evropske integracije
Foto: Arhiva | Zvizdić: BiH je potrebno ministarstvo za evropske integracije

DUBROVNIK - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je Bosni i Hercegovini potrebno ministarstvo za evropske integracije.

On je komentarišući tvrdnje da je SDA tražila formiranje novih ministarstava na nivou BiH za televiziju "N1" rekao da iz ove stranke to nije traženo.

"Nismo tražili osnivanje novih ministarstava. Razgovarali smo o različitim modelima formiranja vlasti, kako povećati efikasnost u narednom periodu kada nas očekuju brojni izazovi i reforme. A u jednom momentu došlo je do prijedloga o mogućem formiranju novih ministarstava. Nije bilo riječ o ministarstvu poljoprivrede dominantno, prije svega je predloženo formiranje ministarstva za evropske integracije. Ja i dalje mislim da je to ministarstvo potrebno BiH zbog svih daljih procesa koji nas čekaju na tom putu. Osim ministarstva poljoprivrede ima i čitav niz drugih različitih sektora koji mogu biti važni, kao što je pitanje mladih ljudi, nauke, istraživanja, razvoja, itd.", kazao je Zvizdić.

Zvizdić, predvodi delegaciju BiH na Samitu 16+1 funkcionera zemalja centralne i istočne Evrope i Kine koji se održava u Dubrovniku, a o tom Samitu je govorio za pomenutu televiziju.

Govoreći o susretu sa premijerom Kine Li Kećiangom, Zvizdić je kazao da su razgovarali o platformi koja je bazirana na prioritetima svake pojedinačne zemlje.

"Moram reći da je ovo izuzetno dobra platformu za privrednu, ekonomsku, društvenu, kulturnu, obrazovnu i naučnu saradnju i da je posebno u posljednih pet, šest godina, dovela do vrlo konkretne realizacije brojnih projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture", istakao je.

Dodao je da je tokom svog govora na samitu naglasak stavio na evro-atlantske integracije BiH, ali i na potrebu saradnje BiH sa zemljama u regionu i sa drugim zemljama.

"Posebno sam istakao značaj i rezultate koje smo postigli nakon sporazuma o bezviznom režimu, što je dovelo do porasta turista iz Kine. Ove godine očekujemo skoro 100,000 turista iz Kina", istakao je Zvizidć.

Na marginama samita, delegacija Savjeta ministara BiH se sastala s delegacijom Vlade Republike Hrvatske.

Zvizdić je rekao da su razgovarali o svim aktualnim temama u odnosima BiH i Hrvatske, kao što su Pelješki most i odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

"Ostali smo na svojim stavovima, i kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta. Ja sam ponovio stav koji sam imao i ranije, koji je baziran na aktima i odlukama zakonodavne i izvršne vlasti. Razgovarali smo i o Trgovskoj gori i upozorili na sve opasnosti koje realizacija takvog projekta može donijeti za taj dio BiH", kazao je.

(N1)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije