BiH

Zvizdić - Han: Snažna opredjeljenost BiH za nastavak reformskih procesa

Zvizdić - Han: Snažna opredjeljenost BiH za nastavak reformskih procesa
Zvizdić - Han: Snažna opredjeljenost BiH za nastavak reformskih procesa

STRAZBUR/SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Strazburu sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje o ispunjenju preostalih uslova za dobijanje kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Zvizdić je istakao snažnu opredjeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak reformskih procesa s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Rekao je da će vlasti svih nivoa u BiH uložiti dodatne napore u nastavak reformskih procesa i ispunjavanje najvažnjih uslova kako bi Savjet EU mogao razmotriti zahtjev BiH za članstvo s pozitivnim ishodom.

Komesar Han je rekao da je potrebno u narednom periodu izraditi i usvojiti sektorske državne strategije u oblastima transporta i energije koje odražavaju cjelodržavne prioritete.

Tokom susreta razmjenjena su mišljenja o popisu stanovništa.

Han je istaknuo da je potrebno što prije objaviti rezultate u skladu sa zakonom i preporukama EUROSTAT-a.

Zvizdić je informisao Hana o statusu ključnih uslova za nastavak evropskih integracija.

Izrazio je uvjerenje da će svi politički akteri u BiH pokazati dozu odgovornosti prema istorijskoj prilici koju imamo pred sobom kako bi se ispunili preostali uslovi EU, što bi na kraju rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini, saopšteno je Savjeta ministara BiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije