BiH

Zvizdić: Ne odustajem od funkcije predsjedavajućeg Savjeta ministara

Zvizdić: Ne odustajem od funkcije predsjedavajućeg Savjeta ministara
Foto: N.N. | Zvizdić: Ne odustajem od funkcije predsjedavajućeg Savjeta ministara

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu da će nastaviti da obavlja tu funkciju iako će početkom avgusta preuzeti i dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zvizdić je na konferenciji za novinare istakao da bi prekršio zakon kada ne bi obavljao dužnost predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Ponašaću se u skladu sa onim mogućnostima koje dozvoljava izborni zakon, a to je dio koji jasno precizira da do imenovanja izvršnih funkcija mogu da se obavljaju takve funkcije", naglasio je Zvizdić.

On je ukazao da nije samo on u toj situaciji, nego da je u dvostrukoj ulozi i veliki broj ministara na nivou BiH i Federacije BiH.

"Za to postoji vrlo jednostavno rješenje. Predsjedništvo BiH pošalje ime mandatara i riješili smo sva pitanja koja imaju veze sa imenovanjem novog Savjeta ministara", tvrdi Zvizdić.

On očekuje da će biti usvojen budžet institucija BiH, a da će se, ukoliko to ne bude učinjeno, nastaviti sa praksom usvajanja odluka o privremenom finansiranju.

Zvizdić je pozvao Predsjedništvo BiH da usvoji budžet i pošalje ga u parlamentarnu raspravu.

On je saopštio da na današnjoj sjednici nije usvojen Prijedlog revidirane strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina.

"Ona nije usvojena jer nije ažuriran bilo koji dio te strategije. Nije došlo do revidiranja strategije i ugradnje onih elemenata koji bi je učinili efikasnom", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, nema odgovora na pitanje šta se desilo sa više od 300 zaključaka kojima su utvrđeni propusti u radu, a koje je definisalo nadzorno tijelo, šta se desilo sa 850 predmeta iz "A" kategorije, jer nije jasno koliko je slučajeva presuđeno, koliko ima optuženih, u kojim predmetima je obustavljena istraga, te koliko je predmeta po kojima se nikako nije postupalo.

"Dok ovakva pitanja ne budu riješena neće biti stvorene pretpostavke za usvajanje revidirane strategije za ratne zločine na nivou Savjeta ministara", poručio je Zvizdić i podsjetio da je prijedlog ove strategije bio već par puta na sjednici Savjeta ministara.

Zvizdić je rekao da su na današnjoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu usvojena dva nacrta amandmana u vezi sa finansiranjem projekta prikupljanja i tretmana otpadnih voda u Gradiški.

"Riječ je o veoma ozbiljnom i važnom projektu čija je vrijednost oko 14 miliona evra", istakao je Zvizdić.

On je naglasio da je usvojen i Nacrt sporazuma o grantu u vezi sa šestom fazom Regionalnog stambenog programa čiji je cilj da riješi stambeno pitanje oko 5.400 domaćinstava, odnosno 14.000 lica.

"Vrijednost ove faze projekta je 14,8 miliona evra i cilj je obnova i izgradnja 235 porodičnih kuća i 380 stanova u stambenim zgradama za raseljena lica i povratnike u BiH", pojasnio je Zvizdić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije