BiH

Zvizdić: Obustaviti plate parlamentarcima, jer Parlament ne radi

Zvizdić: Obustaviti plate parlamentarcima, jer Parlament ne radi
Foto: Arhiva | Zvizdić: Nema naznaka da će uskoro biti sjednica Parlamenta BiH

SARAJEVO – Denis Zvizdića, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, rekao je da na današnjem Kolegiju nije bilo nikakvog pomaka, te da nema naznaka da će u skorije vrijeme biti sjednice ovog doma.

Na pitanje da li je uredu primati platu 11 mjeseci a ne raditi, Zvizdić je rekao da on prima platu u Vijeću ministara i da se slaže da je nenormalno primati platu, a ne raditi.

"Pozivam visokog predstavnika da obustavi plate parlamentarcima jer u ovom trenutku on to može obzirom da Parlament ne radi", rekao je Zvizdić.

Rekao da ima naznaka da će ubrzo doći do sastanka SDA, SNSD i HDZ i da on zagovara da to bude jedan širi sastanak.

Određene partije, kako je rekao, nisu dostavili imena kako bi se formirale nadležne komisije, a bez toga nema mogućnosti da se važni dokumenti usvoje.

Pozvao je predstavnika SNSD-a da dostave imena članova komisija kako bi bila  dostupna sredstva od 1,1 milijardu eura.

Ponovio je da nije došlo do značajnijeg približavanja stavova koji bi probudili optimizam.

Na pitanje da li očekuje blokadu i Savjeta ministara, jer će se naći i imenovanja, Zvizdića kaže da nema još uvijek materijala o imenovanju direktora SIPA, na narednoj sjednici to neće biti na dnevnom redu, ali ističe da će biti ispitanika dinamika rasta, ali da neće doći do potpune blokade rada Vijeća ministara, jer to je regulisano zakonom.

Novinari su na pres-konferenciji Denisa Zvizdića po ko zna koji put tražili od čelnika državnih institucija da predstavnicima medija omoguće nesmetan pristup zgradi Parlamentarne skupštine BiH kako bi normalno obavljali svoj posao.

Zvizdić je rekao da je Parlamentarna skupština BiH centar svih važnih dešavanja u našoj zemlji i da je on spreman, ukoliko postoji njegova nadležnost, već danas potpisati akte koji će omogućiti novinarima dostojanstven rad u državnim institucijama.

Inače, riječ je o odluci Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH kojom se zabranjuje novinarima da borave u zgradi državnog organa zakonodavne vlasti, osim u slučajevima kada je riječ o javnim sjednicama, odnosno kada su pozvani na sjednice, a što je nedemokratska praksa koju provodi Sekretarijat PSBiH.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije