BiH

Pratite nas na Google news

Zvizdić: Stranke da provjere diplome osoba koje kandiduju

Zvizdić: Stranke da provjere diplome osoba koje kandiduju
Foto: N.N. | Zvizdić: Stranke da provjere diplome osoba koje kandiduju
N.N.

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić čestitao je danas pravosudnim i policijskim institucijama, posebno pripadnicima SIPA, za izvanrednu akciji koju posljednjih dana sprovode u borbi protiv nelegalnih obrazovnih institucija koje su dodijelile hiljade falsifikovanih diploma.

On je istakao da falsifikovanje diploma dugoročno razarajuće utiče na funkcionalnost ukupnog sistema BiH.

"Ova akcija ne predstavlja samo borbu protiv organizovanog kriminala. Ovo je borba za budućnost i viziju BiH kao društva znanja u kojem će postojati vrijednosni kriterijumi i u kojem neće biti moguće da osobe sa kupljenim i falsifikovanim diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima", ocijenio je Zvizdić.

On ističe da u ovoj aktivnosti moraju učestvovati sve institucije, kao i svi koji žele da BiH bude prosperitetna zemlja jednakih šansi.

"Zbog toga sve opštinske, kantonalne, entitetske i institucije BiH koje to do sada nisu uradile treba da sprovedu postupak provjere diploma zaposlenih. Posebno bih preporučio svim parlamentarnim partijama u BiH da izvrše provjeru validnosti diploma i stepena obrazovanja za članove koje kandiduju i postavljaju na funkcije na bilo kojem nivou u BiH", navodi se u Zvizdićevoj pisanoj izjavi.

Napominjući da je za svaku zemlju koja želi dobro sadašnjim i budućim generacijama, obrazovanje jedan od najvažnijih segmenata razvoja, Zvizdić je upozorio da sa haotičnim obrazovnim sistemom, lažnim diplomama i neakreditovanim fakultetima i univerzitetima svako društvo ide u regresiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije