BiH

Pratite nas na Google news

Zvizdić: Vijeće ministara nije u blokadi

Zvizdić: Vijeće ministara nije u blokadi
Foto: Nedžad Uglješa | Zvizdić: Vijeće ministara nije u blokadi
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Nije tačno da je Vijeće ministara u potpunoj blokadi, kako neki žele prikazati i manipulisati u svojim izjavama. Da to nije tačno, pokazala je i ova sjednica, na kojoj je doneseno niz značajnih odluka, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo brojne tačke koje su se našle pred ministrima te da ova institucija funkcioniše bez ikakvih blokada.

"Vijeće ministara BiH je i na ovoj sjednici usvojilo i nekoliko važnih sporazuma. Usvojili smo Sporazum o investicijskom grantu od 19 miliona eura između BiH i EBRD-a vezan za izgradnju koridora 5c. Ovaj projekat će povećati dostupnost i promovisati lokalni ekonomski razvoj, jer će povećati promet za više od 23 posto." Osim toga, usvojen je Prijedlog ugovora o grantu za važan projekt izgradnje vodovoda Plava voda, koji će obezbijediti dugoročno snabdijevanje vodom za Zenicu i Novi Travnik", rekao je Zvizdić te je kritikovao nerad Parlamentarne skupštine BiH, a podsjetimo da je sam Zvizdić predsjedavajući Predstavničkog doma BiH.

On je kazao da je ovdje riječ o neustavnim blokadama zakonodavne vlasti na nivou institucija BiH. Zvizdić je kazao kako zbog nerada parlamentaraca stoji zarobljeno više od milijardu eura, koji čekaju na implementaciju i kojim bi se unaprijedila ekonomska situacija svih građana u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Vijeće ministara odobrilo tri miliona KM koje je Predsjedništvo BiH tražilo za završetak radova na prelazu Bratunac - Ljubovija, Zvizdić je rekao da tu nema problema, ali da sredstva ne mogu biti realizovana dok ne bude usvojen budžet institucija BiH.

Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo i pismo podrške za gradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli i da će pismo podrške biti upućeno na odgovarajuće adrese.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je inicijativu za pregovore za postizanje sporazuma za projekat rehabilitacije puteva u Republici Srpskoj, vrijedan 100 miliona evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije