BiH

Zvizdić: Vlada Srbije ignoriše Savjet ministara

Zvizdić: Vlada Srbije ignoriše Savjet ministara
Foto: Arhiva | Zvizdić: Vlada Srbije ignoriše Savjet ministara

SARAJEVO - Denis Zvizdić, prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH kritikovao je današnje zajedničke aktivnosti vlada Republike Srpske i Srbije, među kojima je zajednička sjednica vlada u Istočnom Sarajevu i postavljanje kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini.

U objavi na Twitteru podsjetio je da je u novembru 2015. održana zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, u Sarajevu, u sjedištu zajedničkih institucija BiH. Razgovaralo se o brojnim projektima bitnim za čitavu državu BiH i sve njene građane.

"Bilo je to vrijeme kada je VM BiH vrijedno radilo na napretku i razvoju BiH, unapređenju dobrosusjedne i regionalne saradnje na principima međusobnog poštovanja, kao i na EU integracijama", napisao je Zvizdić.

Dodao je da u maju 2021. Vlada Srbije slijeće na aerodrom Sarajevo i odlazi na sastanak sa vladom Republike Srpske u Istočno Sarajevo, potpuno ignorišući Savjet ministara BiH.

"To predstavlja jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabilježen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja", smatra Zvizdić.

Podsjećamo, kako je ranije najavljeno, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić položiće danas kamen temeljac za HE "Buk Bijela" na Drini.

Višković je nakon zajedničke sjednice Vlada RS i Srbije rekao da izgradnja hidroelektrana nije nadležnost države nego isključivo u nadležnosti komisije za koncesije Republike Srpske i iz te činjenice Vlada Srbije nije imala o čemu da razgovara sa BiH nego sa Republikom Srpskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije