BiH

Zvizdić: Vrijeme će pokazati ko će u koaliciji biti zamijenjen

Zvizdić: Vrijeme će pokazati ko će u koaliciji biti zamijenjen
Foto: Nedžad Uglješa | Zvizdić: Vrijeme će pokazati ko će u koaliciji biti zamjenjen

SARAJEVO - Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tokom diskusje na posebnoj sjednici Predstavničkog doma rekao da su izjave o raskidu koalicije na nivou BiH koje dolaze iz Repubike Srpske vid pritiska na stranke trojke, ali da griješi svako ko misli da će bilo koga prepasti ili nešto postići.

"Ako možete promjeniti koaliciju bujrum uradite to ali svaka akcija te vrste imaće adekvatnu reakciju oko koje pokretači nisu dovoljno promislili. Mi smo spremi ostati u koaliciji samo pod uslovm da se nastavi raditi na integraciji bosne i hercegovine u protivnom mi se slažemo da sastav koalicije treba mjenjati a ko će biti zamjenjen u njoj to će vrijeme pokazati", rekao je Zvizdić tokom rasprave o aktuelnoj političkoj situaciji u institucijama Bosne i Hercegovine, a koju su zatražili poslanici SNSD-a i Srpskog kluba.

Sjednica je sazvana nakon zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kojim se traži da se stave van snage odluke visokog predstavnika u BiH, od čega, ako je suditi po diskusiji neće biti ništa.

Bošnjački političari koji su diskutovali cijelo vrijeme osporavali su tvrdje iz SNSD-a da BiH nije demokratska zemlja i da nema suverenitet jer u njoj visoki predstavnik radi šta hoće.

"Zakonodavac nije u ovoj zgradi i toje sumrak demokratije. Odluke Šmita (Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika) trebamo proglasiti pravno neobavezujućim i njegov sajt nije Službeni glasni. Izemjene i dopune Izbornog zakona treba da donese parlamentarna skupština i to treba uraditi hitno putem ovlaštenog predalaga", rekla je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a,

Za razliku od Vulićeve, bošnjački političari isticali su da BiH nije pod kolonijalnom upravom, da su zaključci NSRS neustavni i nezakoniti te da je sve ono što nametne visoki predstavnik dio pravnog sistema Bosne i Hercegovine.

Rasprava o aktuelnoj političkoj situaciji u jednom trenutku otišla je i na Srebrenicu, odnosno najavju usvjanja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, a bilo je zahtjeva i da se uputi nota Srbiji i osude izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srpske te da se podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske zbog "negiranaja genocida u Srebrenici". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije