BiH

Zvizdić o sastanku Lajčaka sa Dodikom i Čovićem: Poslao lošu poruku prema BiH

Zvizdić o sastanku Lajčaka sa Dodikom i Čovićem: Poslao lošu poruku prema BiH
Foto: Arhiva | Zvizdić o sastanku Lajčaka sa Dodikom i Čovićem: Poslao lošu poruku prema BiH
Fena

SARAJEVO - Sastanak koji je organizovao bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je potez koji neće doprinijeti napretku procesa formiranja vlasti, rekao je potpredsjednik SDA BiH Denis Zvizdić povodom sastanka Lajčaka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"Sam način na koji je Lajčak organizirao ovaj sastanak, pozivajući predstavnike samo dvije nacionalne stranke, predstavlja lošu poruku prema BiH. Riječ je o više puta ponovljenoj praksi jednostranog informisanja i sastajanja, što je indikativno. Gospodin Lajčak je kao visoki predstavnik, tokom svog mandata, imao izuzetno značajnu ulogu u BiH. U toku tog mandata morao je naučiti da je aksiom rada međunarodne zajednice u BiH da nikada ne isključuje sve relevantne strane, a posebno kada nastupa u ime OSCE-a", navodi Zvizdić u svojoj reakciji.

Dodaje da je veoma čudno da Lajčak zanemaruje stavove relevantnih sagovornika iz BiH, a preferira stavove Dodika, koji osporava naslijeđe i Lajčaka i svih drugih visokih predstavnika.

"Ovakvim pristrasnim potezima, Lajčak je izgubio povjerenje bh. javnosti i sam sebe diskreditirao da može iznositi stavove o bh. problemima i doprinositi njihovom rješavanju", zaključuje Zvizdić.

Dodik i Čović sastali su se Lajčakom u nedjelju u Bratislavi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije