BiH

Pratite nas na Google news

Zvizdić pisao Fon de Lejen: Zemlje Zapadnog Balkana očekuju integraciju u EU

Zvizdić pisao Fon de Lejen: Zemlje Zapadnog Balkana očekuju integraciju u EU
Foto: Arhiva | Zvizdić pisao Fon de Lejen: Zemlje Zapadnog Balkana očekuju integraciju u EU
N.N.

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u čestitki Ursuli fon der Lejen, povodom izbora za predsjednicu Evropske komisije (EK) napisao je kako zemlje na prostoru Zapadnog Balkana očekuju da će jedan od važnih ciljeva i dalje biti integracija regiona u Evropsku uniju (EU).

Zvizdić je tom prilikom naglasio kako je primarni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine koji nema alternativu, integracija u Evropsku uniju.

”BiH dijeli s EU isti geografski prostor, isto kulturno-historijsko naslijeđe, iste izazove i nade. Stoga me posebno raduje što je na čelo Evropske komisije došla osoba posvećena jačanju evropskih vrijednosti jedinstva, jednakosti, solidarnosti, sigurnosti i prosperiteta”, navodi Zvizdić.

Dodao je kako je nova predsjednica Evropske komisije u obraćanju postavila izazovne ciljeve, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

”Sve zemlje na prostoru Zapadnog Balkana očekuju da će jedan od važnih ciljeva i dalje biti integracija našeg regiona u Evropsku uniju. Radujemo se budućoj saradnji i budite sigurni da ćete u nama i dalje, kao u posljednje četiri godine, imati iskrenog partnera posvećenog prihvatanju evropskih načela i standarda, regionalnoj saradnji, miru, stabilnosti i ekonomskom razvoju”, dodao je Zvizdić.

Pozvao ju je da njena prva posjeta bude upravo Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kao prostoru prožimanja različitih kulturnih vrijednosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije