Društvo

6,5 odsto građana Srpske telefonira dok vozi

6,5 odsto građana Srpske telefonira dok vozi
Foto: Velibor Tripić | 6,5 odsto građana Srpske telefonira dok vozi

BANJALUKA - U Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci ove godine izdato je 1.790 prekršajnih naloga zbog korištenja telefona tokom vožnje, potvrdili su za "Nezavisne" u MUP-u RS.

Prema istraživanju Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, 6,5 odsto građana RS prilikom vožnje koristi mobilni telefon.

"Tokom 2017. godine zbog korištenja mobilnog telefona za vrijeme učestvovanja u saobraćaju izdata su 1.823 prekršajna naloga, dok je za isti prekršaj u prvih devet mjeseci 2018. godine sankcionisano 1.790 vozača", rekli su u MUP-u RS.

U MUP-u RS ističu da se vozač koji počini ovaj prekršaj sankcioniše novčanom kaznom od 100 do 300 KM. 

"Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH vozač za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu ne smije da koristi mobilni telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju, ako nema opremu koja omogućava komunikaciju bez angažovanja ruku za vrijeme vožnje", podsjetili su u MUP-u RS.

Dodaju da vozač ne smije koristiti audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da obavlja druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da osim prekomjerne brzine, upotreba telefona prilikom vožnje predstavlja najveći problem za sigurnost u saobraćaju.

"Upotreba telefona prilikom vožnje je opasna jer vozač sklanja pogled sa puta i kognitivno je ometen. Mnogo je opasnije pisanje poruka od razgovora telefonom tokom vožnje. Misli vozača su tada usmjerene na sagovornika, a ne na vožnju, što mu umanjuje pažnju i povećava opasnost od saobraćajnih nezgoda i nesreća", rekao je Radović.

Dodaje da je u Srbiji oko 20 odsto saobraćajnih nezgoda i nesreća uzrokovano korištenjem telefona.

"Prošle godine smo radili pilot istraživanje o upotrebi mobilnog telefona prilikom vožnje i utvrdili smo da u RS 6,5 odsto vozača koristi mobilni telefon dok upravlja motornim vozilom, od toga 7,3 odsto vozača u naselju i 5,8 odsto van naselja", kazao je Radović.

Dodaje da, prema tom istraživanju, najviše vozača koristi telefon u vožnji u opštini Mrkonjić Grad, i to 13,7 odsto, zatim u opštini Istočno Sarajevo 10,2 odsto, te u Prijedoru i Banjaluci 7,2 odsto.

"Mobilni telefon su prilikom vožnje najmanje koristili stanovnici Bijeljine - 2,9 odsto. Nažalost, za razliku od evidentiranja prekomjerne brzine, korištenje mobitela u vožnji je teže detektovati", kaže Radović.

Prema njegovim riječima, da bi se probudila svijest kod vozača mora se raditi na kampanjama apelujući na opasnosti korištenja telefona u vožnji.

"Da bismo stali ukraj korištenju telefona koristimo represiju, ali takođe radimo i na edukaciji vozača, kao i na organizovanju kampanja u kojima apelujemo na građane da ne koriste telefon prilikom učestvovanja u saobraćaju", naglasio je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije