Društvo

Agonija u USK: Nastavlja se mučenje budžetskih korisnika

Agonija u USK: Nastavlja se mučenje budžetskih korisnika
Foto: Zlatan Čekić | Agonija u USK: Nastavlja se mučenje budžetskih korisnika

BIHAĆ - Za danas zakazana vanredna sjednica Skupštine Unsko sanskog kantona, na kojoj se trebalo raspravljati o usvajanju odluke o privremenom finansiranju, te programa rada Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Time je nastavljena politička agonija, a ovaj kanton je nastavio funkcionisati bez najvažnijih finansijskih dokumenata koji ni poslije nekoliko pokušaja nisu usvojeni.

Sjednici je danas prisustvovalo 15 poslanika, čime nije osiguran kvorum neophodan za rad i odlučivanje, dok se poslanici iz opozicionih političkih partija nisu pojavili.

"Prošle sedmice imali smo redovnu sjednicu Skupštine i tada nije bilo dovoljno političkog razumijevanja da se usvoje neophodni akti. Pustili smo nekoliko dana da stvari legnu, u konsultacijama s pozicijom i opozicijom imali smo obećanja da će se bar odluka o privremenom finansiranju usvojiti, ali nije bilo političke volje, pa se nastavlja mučenje zdravstvenih radnika i drugih budžetskih korisnika“, rekao je Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK.

Premijer USK, Mustafa Ružnić (NES), optužio je opozicone političke partije, predvođene Strankom demokratske akcije, za politikanstvo, neodgovornost i ugrožavanje funkcionisanja zdravstvenog, ali i ukupnog sistema u Unsko sanskom kantonu. 

S druge strane, predsjednik Kluba poslanika SDA, Jasmin Musić, ističe da je aktuelna Vlada pokazala nesposobnost u kreiranju osnovnih životnih tokova u ovome kantonu i da se krivica za nastalo stanje ne može prebacivati na opoziciju, te je pozvao Vladu da podnesu ostavku.

U ovome trenutku budžetsko poslovanje Unsko sanskog kantona je blokirano, te su onemogućene isplate prema svim budžetskim korisnicima, zbog čega su zdravstveni radnici najavili mogućnost organizovanja generalnog štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije