Društvo

Ajdinović: Tržni centri u FBiH u četvrtak bi mogli otvoriti vrata

Ajdinović: Tržni centri u FBiH u četvrtak bi mogli otvoriti vrata
Foto: Fena/Arhiva | Ajdinović: Tržni centri u FBiH u četvrtak bi mogli otvoriti vrata

SARAJEVO - Federalni štab civilne zaštite na sutrašnjoj sjednici bi trebalo da donese odluku da se već u četvrtak ujutro dozvoli otvaranje tržnih centara.

Ovo je za Klix.ba potvrdio član štaba i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

On je kazao da se radi i o preporuci Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koja bi trebala biti prihvaćena.

Ajdinović je rekao kako smatra bi se ova odluka trebala jednoglasno donijeti te da je bilo vrijeme da do nje dođe.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima koji se nalaze u sklopu tržnih centara, odnosno u zatvorenom prostoru, kako je rekao Ajdinović, preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva je da se i njima dozvoli rad uz propisanu mjeru da u jednom prostoru bude maksimalno 50 osoba, kao i uz ostale preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Inače, naredba o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije korona virusa.

Na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je rečeno da ublažavanje mjera ide u tri faze.

"Treća faza stiže u ovoj sedmici koja obuhvata i tržne centre. Prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva jeste da se dozvoli rad tržnim centrima uz provođenje odgovarajućih higijensko epidemioloških mjera", rečeno je na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije