Društvo

Apel da se izbjegnu gužve: Mlađi da ne idu u kupovinu kad i penzioneri

Apel da se izbjegnu gužve: Mlađi da ne idu u kupovinu kad i penzioneri
Foto: Vladimir Stojaković | Apel da se izbjegnu gužve: Mlađi da ne idu u kupovinu kad i penzioneri

BANJALUKA - Odluka da se lica starija od 65 godina u RS mogu kretati dva puta sedmično, utorkom i petkom od sedam do 10 časova, jutros je ispred većine prodavnica u RS stvorila gužve, te se apeluje na ostale kategorije stanovništva u kupovinu ne odlaze u tom periodu kako bi se izbjegli dugi redovi.

Nakon što je donesena ova odluka u RS građani starije životne dobi su iskoristili ovo vrijeme za kupovinu, međutim, kako oni kažu, ova mjera se ne pokazuje kao najbolja ukoliko u tom istom periodu dolaze i ostali kupci.

Naime, osobama starijim od 65 godina u RS u narednih 14 dana je dozvoljeno kretanje dva dana sedmično kako bi mogli podići svoje penzije, platiti račune, ali i nabaviti sve neophodne namirnice. 

"Donesena je odluka da je osobama koje žive u ruralnim područjima starosna granica za kretanje 75 godina. U ovu kategoriju su uvršteni i pčelari, s tim da moraju imati rješenje koje svi pčelari imaju, da s tim rješenjem mogu da se kreću i obavljaju svoju vrstu posla", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Bez obzira na to što je donesena odluka da stariji mogu u navedenom periodu da se kreću, to im se i ne preporučuje, ukoliko baš ne moraju, već da ostanu u svojim kućama.

U tom slučaju na području gradova djeluju brojne organizacije i dostavljači koji osnovne životne namirnice, ali i lijekove za ovu populaciju donose na kućni prag, pa oni i nemaju potrebu da izlaze iz svojih domova.  

Kako je ranije rekao Boris Tomić, direktor "Cegera", stariji od 65 godina u Banjaluci mogu naručiti do 15 artikala, ali da nijedan artikl nije teži od tri kilograma.

"Nema zloupotreba. To su stari, nemoćni, invalidi, trudnice, slijepi. Njima je potrebna ova pomoć. Bitno je da se ljudi osjećaju da nisu zapostavljeni, da ima socijalna briga o njima, maksimalno ispoštujemo šta im treba i osjećamo da smo korisni društvu", ranije je rekao Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije