Društvo

Aplikacija "DetoxBuddy" pomaže zavisnicima

Aplikacija "DetoxBuddy" pomaže zavisnicima
Foto: Sanja Čakarević | Aplikacija "DetoxBuddy" pomaže zavisnicima

DOBOJ - Problemi koje njihovi vršnjaci imaju sa alkoholom, kockanjem i cigaretama dali su ideju trojici učenika dobojske Saobraćajne i elektro škole da kreiraju aplikaciju "DetoxBuddy", koja je na "M:telovom" takmičenju proglašena jednom od pet najboljih u BiH.

"Do sada nije bilo aplikacije koja je pomogla mladima da spriječe te ovisnosti, tako da je ovo prvi korak pomoći jer dosta mladih nije spremno da idu, na primjer, psihologu, da se obrate roditeljima, a ovo je lagano, jer dosta njih je pored telefona, prvi korak da naprave. Nije toliko komplikovana, ima unutar aplikacije objašnjenje svake opcije, tako da je lagana za novog korisnika da shvati. Korisnik ima opcije unutar aplikacije, ima forum da komunicira sa drugim korisnicima, može takođe da komunicira sa osobljem doma zdravlja ili bolnice, može da dobija motivacione poruke, ima takođe i oazu mira, više opcija u kojima ima video sa opuštajućom muzikom, da se korisnik smiri, takođe imamo vijesti", pojasnio je Jovan Nikić, učenik trećeg razreda, koji je bio zadužen za dizajn aplikacije.

"Naša aplikacija služi kao podrška zdravstvenom sistemu, odnosno da osobe koje se bore sa bolestima zavisnosti usmjeri ka stručnim službama domova zdravlja", poručio je Dušan Radić, koji je programirao aplikaciju. 

"Posebno smo se fokusirali na četiri najteže zavisnosti, to su alkoholizam, droga, pušenje i kockanje. Aplikacija bi se mogla upotrebljavati na nivou jednog doma zdravlja, odnosno na nivou jedne opštine ili jednog grada, ili na nivou cijele republike. Takođe bi se sa aplikacijom dobio i registar korisnika koji su oboljeli od neke bolesti zavisnosti. A u aplikaciji takođe i korisnici mogu upisati svoje prijedloge šta žele da vide novo, šta žele da promijene. Takođe i stručne osobe doma zdravlja imaju svoje naloge i imaju direktan kontakt sa administratorima aplikacije, a sve u cilju bržeg i lakšeg ozdravljenja korisnika", pojasnio je Dušan.

Šest mjeseci đaci su radili na aplikaciji.

"Moj dio zadatka je bio prikupljanje informacija, povezivanje sa domom zdravlja, bolnicom, istraživanje preko interneta najboljih načina za odvikavanje od bolesti zavisnosti, od kocke, alkohola, cigareta. Dobar dio sam pronašao na internetu, a ono što nisam mogao da nađem na internetu pitao sam ljude u domu zdravlja ili bolnici. Imao sam pomoć od strane porodice, nekoliko porodičnih prijatelja se bavi medicinom", naveo je Dejan Bijelić.

Mentor đacima bio je Goran Radojčić, koji je najavio da će aplikacija početkom marta učestvovati na regionalnim takmičenju u Beogradu, gdje će se nadmetati sa pet najboljih aplikacije iz Srbije i isto toliko iz Crne Gore.

"Mi smo opet išli sa idejom humanosti, naša prošla aplikacija je bila vezana za davaoce krvi. Ove godine smo išli sa idejom da pomognemo osobama sa bolestima zavisnosti, tj. poroka. Opet je ovdje prevladao taj timski duh, od same ideje koja uopšte kod nas ne postoji, znači takva aplikacija u BiH, regionu, opet smo išli s jedinstvenom tom idejom", kazao je Radojčić. 

Rukovodstvo škole ponosno je na svoje učenike koji su ovu obrazovnu ustanovu afirmisali na regionalnoj sceni. 

"I tu smo prepoznatljivi, već smo zauzeli visoko mjesto u samoj inovativnosti i u kreativnosti što se tiče aplikacija za mobilne telefone", kazao je Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije