Društvo

Bh. medicinski timovi priskočili u pomoć Novom Pazaru

Bh. medicinski timovi priskočili u pomoć Novom Pazaru
Foto: N.N. | Bh. medicinski timovi priskočili u pomoć Novom Pazaru

TUZLA - Bosanskohercegovački medicinski timovi otputovali su u petak iz Sarajeva i Tuzle u Novi Pazar u Srbiji kako bi stanovnicima tog grada pružili pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona.

Timove bh. stručnjaka čini 15 zdravstvenih radnika s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, te sarajevske Hitne pomoći.

Tim iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla čine tri specijalista i tri medicinska tehničara. Na čelu tima UKC-a je hirurg prof. dr Zijah Rifatbegović, koji ima iskustvo s operativnim zahvatima kod kovid pozitivnih pacijenata.

Kako je kazao menadžment UKC-a Tuzla, bolnica u Novom Pazaru ima opremu, ali ne i kadar.

"Jako je veliki broj zaraženih i svi kapaciteti su popunjeni. Mi sa svoje strane, iako ni mi nismo u zavidnoj poziciji jer kod nas raste broj hospitaliziranih i kovid pacijenata, našli smo snage da dio zaposlenika dobrovoljno ode u inkubacijski period od 14 dana da pomogne kolegama koliko mogu", kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla, i dodao da, ako bude potrebno, postoji ekipa koja će ići da zamijeni tim koji je otišao u petak.

Vođa tima prof. dr Zijad Rifatbegović je dobro upoznat sa situacijom u Novom Pazaru, a svi iz tima imaju iskustva u radu sa kovid-19 pozitivnim pacijentima.

"Naša prva iskustva s ovim virusom u svim granama medicine pokazala su se dosta dobra. Jedna profesionalna zrelost i možemo sebi dati za pravo da u ovim kritičnim momentima pomognemo onima kojima je najpotrebnije", kazao je Zijah Rifatbegović i dodao da je prije nekoliko godina bio u toj bolnici na kongresu hirurga, te je imao priliku da obiđe kapacitete bolnice, koja je u međuvremenu renovirana.

Tuzlanski tim sa sobom je ponio i određenu količinu zaštitne opreme, sanitetskog materijala te sve ono što je neophodno za operacije u ovakvim uslovima.

U timu je i mladi medicinski tehničar Boris Perkić, koji je kazao da se odlučio dobrovoljno prijaviti iz humanih razloga, uz iskustvo koje je stekao u UKC-u.

"Idemo da pomognemo u bolnici u Novom Pazaru, ali i da steknemo neka nova iskustva. Ne plašimo se, imamo dobar tim na čelu sa doktorom Rifatbegovićem. Informisani smo da bolnica ima dovoljno zaštitne opreme, tako da s tim i našom stručnošću ne bi trebalo da bude problema", rekao je Perkić.

Osim Zijaha Rifatbegovića i Borisa Perkića, dio ekipe su i Damir Pištoljević, Edin Jašarević, Jasmin Trumić i Amir Borić.

"Odlučili smo se na humanu gestu. Razlog su vapaji naroda Sandžaka i kolega medicinara. Želim naglasiti da Hitna pomoć baštini kolegijalan odnos prema svima kojima je pomoć potrebna. Bili smo na raspolaganju i kolegama u Zagrebu kada je nedavno bio zemljotres. Ja sam prebolio virus korona i znam šta to znači. Nadam se da ćemo biti od koristi. Ono za čime oni vape je medicinski kadar", rekao je Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Dodao je da je svjestan da ni u Sarajevu nije idealno, te da su zbog toga vagali koliko ljudi da pošalju. Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebalo da ostane 14 dana, koliko traje jedan inkubacioni ciklus.

Podsjećamo, Srbija je 6. jula dala saglasnost ljekarima iz BiH koji su ponudili pomoć Novom Pazaru, gdje je veoma teška situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije