Društvo

Pratite nas na Google news

Bihaćki planinari osvojili vrh Alpa

Bihaćki planinari osvojili vrh Alpa
Foto: N.N. | Bihaćki planinari osvojili vrh Alpa
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Petočlani alpinistički tim Planinarskog društva "Plješevica" iz Bihaća uspješno se uspeo na dva zahtjevna i opasna planinska vrha koja su smještena u Italijanskim i Švajcarskim Alpama.

Jasmin Kličić, Adalina Brzović, Ibrahim Čeliković, Jasmina Muminović i Snježana Babić najprije su se popeli na Breithorn, planinski vrh visok 4.164 metra koji se nalazi u Peninskim Alpama, na granici Italije i Švajcarske.

Prema riječima bihaćkih planinara, radi se o grebenu koji je nastavak planinskog lanca Monte Rosa i najviši je od pet vrhova od preko 4.000 metara koji se nalaze na tom prostoru.

Kažu da se prvi dio uspona odvijao po skijaškim stazama, a nakon njih put je nastavljen preko ledenog platoa, po opasnom i klizavom terenu, sve do samog vrha.

"Sam uspon je bio vrlo težak i trajao je puna četiri sata. Pogledi na okolne vrhove doslovce su nas ostavljali bez daha. Bilo je to za nas prekrasno iskustvo", kažu Bišćani.

Odmah nakon osvajanja Breithorna, uslijedio je novi izazov - osvajanje planinskog vrha Punta Penia, koji je najviša tačka Dolomitskih Alpa, koje se nalaze u Italiji.

Iako se radi o nešto nižem vrhu, čija je visina 3.343 metra, i ovo je bio veoma težak poduhvat jer je trebalo savladati dva glečera, što je zahtijevalo posebno znanje i alpinističku opremu.

Članovi Planinarskog društva "Plješevica", koje ima tradiciju dugu 65 godina, i ranije su sudjelovali u sličnim poduhvatima i osvajanju brojnih planinskih vrhova širom svijeta.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije